Videón a változó szelepvezérléses BMW R 1200 GS

2018.09.14. 11:14

Bár még majdnem három hét van hátra az új BMW R 1250 GS bemutatójáig, már most kikerült a netre a hivatalos videója. Az új modell külsejében nem hoz érdemi újdonságot, viszont az új blokk már megkapja a Shiftcam nevű változó szelepvezérlést, melynek a működését pontosan bemutatják.

A Shiftcam rendszer lényege, hogy a figyeli a fojtószelep állását, és annak megfelelően egy váltójárattal oldalirányba elmozdítja a vezérműtengelyt, melyen két eltérő profilú bütyök van egymás mellett.

Kis fojtószelep-nyitásnál, tehát részterhelésen a kisebb szelepemelésű bütykök lökdösik a himbát, amellyel sima gázreakciót és takarékos üzemet lehet elérni, majd amikor ráteszi a vezető a tüzet, a hegyesebb bütykökre vált a vezérlés, és elszabadul mind a 136 lóerő.

BMW-R1250GS

A Shiftcam ha részleteiben emlékeztet is a konkurensek változó szelepvezérléseihez, bizonyos szempontból egyszerűbben működik. A Ducati Testastretta DVT blokkja például egyfajta bütyökprofilt használ, és a vezérműtengely végén van egy hidraulikus állítórendszer, amely az időzítést rakja arrébb. A Honda VTEC-je egy fokkal közelebb áll a BMW-hez, de az is lényegesen bonyolultabbnak tűnik - ott az olajnyomás váltja a vezérlést, és vonja be a játékba a két további szelepet. A GSX-R1000 SR-VVT-je pedig megint más iskola: ott a vezérműtengely végén lévő golyók váltanak pályát, és módosítják a vezérlési időt.

A változó szelepvezérléseket - főleg a Honda VTEC-jét - sokat kritizálták azzal, hogy nagyon hirtelen és élesen vált, azonban ezt már évekkel ezelőtt sikerült megoldani, így nem különösebben aggódnék amiatt, hogy nem lesz elég finom az átmenet.

Érdekes viszont, hogy mennyi mindent fel kellett áldozniuk az Euro5 miatt: az Alpha Racing Euro4-es változó szelepvezérlésű GS-e még 146 lóerőt és 131 Nm tudott a gyári 125 lóerő és 125 Nm helyett, miközben sikerült levinni a fogyasztást is. Ezzel szemben az Euro5-ös, R 1250 GS 136 lóerős. Viszont a nyomatéka 143 Nm - vagyis ha teljesítményben el is marad a KTM 1290 Adventure-től (160 LE, 140 Nm) és a Ducati Multistradától 1260-tól (158 LE és 130 Nm), forgatónyomatékban veri őket.