Életeket menthet a féklámpás sisak

2019.06.03. 10:37

A bukósisakok rengeteget fejlődtek az évtizedek során, ez vitathatatlan. A fejlődés viszont túlnyomórészt a felhasznált anyagokat, valamint a kialakítást érintette. Nyilván a biztonság a legfontosabb kérdés, de lényeges azért a szellőzés, a kényelem és egyéb szempontok is. Most egy amerikai tervező készített olyan bukót, amelyben integrált ledes féklámpát helyezett el.

Joe Doucet ötlete persze nem teljesen egyedi. A Brake Free Technologies korábban már csinált olyan eszközt, amelyet utólag lehet mindenféle kábelezés vagy átalakítgatás nélkül sisakra rögzíteni. Doucet sisakjánál azonban még egyszerűbb a helyzet, hiszen eleve beépítette a féklámpát.

A tervező ezzel azt szeretné elérni, hogy a sisak ne csak a bekövetkezett balesetet segítsen minél kisebb sérüléssel megúszni, hanem a megelőzést is szolgálja. A kevlárhéj gyorsulásszenzorokat rejt, ha pedig a lassulás mértéke meghalad egy bizonyos szintet, akkor működésbe lép a lámpa. Maga a ledes panel egyébként tölthető akksiról kapja az áramot.

Doucet nyílt forrásúvá tette a technológiát, így azt a nagy gyártók is felhasználhatják saját termékeiknél. Ez pedig – ha valóban felkelti az érdeklődésüket – azt eredményezheti, hogy gyorsabban eljut ez a megoldás a kereskedelmi forgalomba. A Sotera névre keresztelt sisak ugyanis jelenleg csupán prototípus.