Nem hordhatta saját sisakját három MotoGP pilóta

2019.06.21. 14:40

A MotoGP hétvégi katalán nagydíján több top versenyzőn is más sisakot lehetett látni, mint amit egyébként hordani szokott - a konkrétan a sisakszponzoruk riválisának a termékét viselték, ugyanis két márka nem tudott időben megfelelni a FIM új homológizációs szabványának.

Sisakcserére kényszerült Andrea Dovizioso és Pecco Bagnaia, akik Suomy-t hordanak és Aleix Espargaro, akinek Suomy almárkájával, a KYT-tel van szerződése - ők végül Shoei és Shark bukót húztak, amikre felvitték a saját dizájnjukat, és a Suomy illetve KYT logókat. Amikor megkérdezték Doviziosót a változásról, hárította a kérdést, és mondott pár szót arról, hogy nincs itt semmi látnivaló, kiváló a menedzsere, és minden rendben.

A FIM körülbelül egy éve jelentette be az új homológizációs szabványt, amely eredetileg a szezon elején lépett volna életbe, de a bevezetését egészen a múlt hétig elhalasztották - viszont mostantól a korábbi vegyes szabványokat egységesen váltja ki a FIM saját rendszere.

A gyártóknak mindegyik méretben tíz-tíz sisakot kell benyújtaniuk vizsgálatra, amelyeket a Zaragozai Egyetem Műszaki Kutatási Intézete vizsgál a saját laboratóriumában, különböző töréstesztekkel.

Az AGV, az Airoh, az Arai, a Bell, a HJC, a Kabuto, az LS2, az MT, az NHK, az Xlite/Nolan, a Skorpion, a Shark és a Shoei már átment a vizsgálatokon, egyedül a Suomy és a KYT homológizációja csúszott. Kedden egyébként a Suomy bejelentette, hogy az M-es méretre már megvan a FIM jóváhagyása, így a következő versenyen már újra a megszokott sisakjaikat hordhatják a versenyzőik.