Már tesztelik a Husqvarna 901 Nordent

2019.11.26. 15:51

Az idei EICMA egyik csúcspontja volt a Husqvarna 901 Norden Concept leleplezése, a Husqy túraendurója ugyanis zseniálisan nézett ki, egyszerre modern és klasszikus - és jó hír, hogy a gyár komolyan gondolta, ugyanis már bukkantak fel róla kémfotók.

norden1

Norden a KTM 790 Adventure alapjaira épül, de a blokk már a 890 Duke R-ből származik, vagyis összegyúrják a kettő előnyeit - a terepes váz és futómű találkozik a nagyobb, nyomatékosabb és erősebb blokkal - a kémfotón látható prototípus egyértelműen a KTM raktárából kihozott alkatrészekből van összelegózva, például a J.Juan féknyergen is KTM felirat látható.

Bár ormótlan idomokat aggattak a motorra, a forma miatt pont nem kell aggódni: a Husqvarna a Vitpilennel és a Svartpilennel bizonyította, hogy meg merik élesben is csinálni a tanulmányok merész formáit - ami gyárthatónak tűnik, azt gyártani is fogják.

Rossz hír viszont, hogy a képen látható motor magassága és kialakítása arra enged következtetni, hogy a Norden alapjául a KTM Adventure alapváltozata szolgál, nem az R változat, pedig az R nagyságrendekkel jobb motor, már csak a geometriája és a futóműve miatt is.

Mindenesetre nagyon drukkolok a Husqvarnának, hogy sikerüljön gyártásba küldeni a Norden Conceptet, az eddigi motorjaik ugyanis hiába szépek és igényesek, csak egy nagyon szűk tartományban használhatóak, egy túraenduró viszont nem csak második vagy harmadik motorként állná meg a helyét. Ha minden jól megy, jövőre már gyártásra kész állapotban láthatjuk.