Pörög a szájkarate Lorenzo és Agostini között

2020.05.12. 12:58

A motorsport kicsit olyan, mint egy rapháború, még ha kevésbé nyíltan is, de tele van beszólogatással - ráadásul mintha azok lennének a legaktívabbak benne, akik már visszavonultak. Az elmúlt évek legszórakoztatóbb szócsatái véletlenül sem Rossihoz vagy Márquezhez kötődnek, hanem a tizenötszörös világbajnok Giacomo Agostinihez és az ötszörös világbajnok Jorge Lorenzóhoz, akik között nemrég újra fellángolt a szópárbaj.

Amikor még komák voltak...
Amikor még komák voltak...

Nem merem biztosra mondani, de mintha Agostini adta volna le a kezdőlövést, a legendásan sértődékeny spanyol pedig azonnal visszaszólt. Talán a konfliktusuk kiindulópontja az az interjú volt, amit Agostini a Gazzetta Dello Sportnak adott, és azt fejtegette, hogy két olyan kudarc után, mint amilyen a Ducati és a Honda volt Lorenzónak, a visszavonulás a helyes döntés, majd hozzátette, hogy a motor is fontos, de igazából fejben dől el minden, utalva arra, hogy nem a motorokkal volt a baj.

Lorenzo erre úgy reagált, hogy "Talán tartozom pénzzel ennek az embernek, vagy mi? Azt mondja, kudarcot vallottam a Ducatival... ugyan már ember! Könnyű úgy beszélni, hogy ötven éve motoroztál utoljára."

Ezen a ponton Lorenzo apja is beszállt a cicaharcba azzal, hogy a fia mennyire bátor döntést hozott, amikor otthagyta a Yamahát. Érdekesség, hogy annak idején Agostini még azt mondta, hogy a Ducati bombaüzletet csinált Lorenzo leigazolásával.

Agostini egy DAZN-es (sport tematikájú brit streaming szolgáltató) interjúban vágott vissza azzal, hogy joga van Lorenzó kritizálásához, ugyanannyira, mint amikor a sikereit dícsérte. "Az igazság fáj neki - mondta - nekem nem kell senki lábát csókolgatnom, és ahogy mindig elismertem Lorenzo győzelmeit, ugyanolyan bátran kritizálom, ha kudarcot vall. Mindig tetszett, ahogy nyert és ahogy vezette a versenyeket. Ugyanakkor nagy sajnálattal mondom, de Lorenzo nem hozta azokat az eredményeket, amiket a Ducatinál vártak tőle." Ez utóbbival Agostini azt idézte fel, hogy Lorenzo a kétéves ducatis pályafutásának az első 18 hónapjában közepes eredményeket tudott csak szállítani, és pont akkor kezdett el futamokat nyerni, amikor már eldőlt, nem írnak alá vele még egy évre.

Agostini azt is érintette, hogy Lorenzo hatalmas fizetést kapott a Ducatitól, amiért az olaszok teljesen jogosan várták volna, hogy annak megfelelően versenyezzen náluk a spanyol.

"Ha felveszel egy céghez egy menedzsert, és rengeteget fizetsz neki, akkor számítasz bizonyos eredményre. A Ducatinál is eredményeket akartak, mert csak az számít. Nagyszerű versenyző, egy vagyont fizettek neki, és hány versenyt nyert két év alatt? Hármat, és ez kevés. Lehet, hogy csak 70%-os kudarc, nem 100%-os, de attól még továbbra is kudarc".

Agostini szemmel láthatóan nem csak felkérdezte Lorenzót, hanem egy az egybe felállította, most már csak az a kérdés, hogy Lorenzo beleáll-e a szituba, vagy inkább a kifordulós taktikát választja.