Amerika és a bukósisakok: jogában áll hülyének lenni

2020.07.17. 09:32

Amerika sok szempontból furcsa hely, egészen máshogy állnak az emberek jogaihoz, mint itthon, például ragaszkodnak ahhoz, hogy joguk van hülyének lenni. Missouri államban támogatják is, hogy az érintettek éljenek ezzel a jogukkal, így egy új, augusztus végén életbe lépő törvény szerint a motorosnak nem kötelező bukósisakot hordania, ha elmúlt 26 éves és rendelkezik megfelelő szintű egészségbiztosítással.

Ön lát valami kivetnivalót? Segítek: sisak, szállított személyek száma, patakmeder
Ön lát valami kivetnivalót? Segítek: sisak, szállított személyek száma, patakmeder

Az USA 50 államából csak 19-ben kötelező a bukósisak viselése, és Missouriban már korábban is próbálták megfúrni a kötelező bukósisakviselést. Az állam kormányzója annyira lelkes lett, hogy sikerült elérni a mostani lazítást, hogy a 18 évesnél idősebbeket is mentesítené a sisakviselés terhétől, de ezt a javaslatát (még) nem fogadták el.

Korábban Nebraskában is el akarták törölni a kötelező sisakviselést, de ott még tartja magát a józan ész.

A legtöbb államban a kötelező sisakviselés életkorhoz kötött, jellemzően 17 vagy 20 év alatti motorosoknak kötelező, míg New Hempshire-ben, Iowában és Illionois-ban egyáltalán nem szabályozzák a sisakviselést.

(Ez egy hír, ami a tényekről szól, de nem sikerült a saját véleményem háttérbe szorítani, és az az igazság, hogy nem is szeretném. A bukósisak nélküli motorozás hülyeség. Sisak nélkül nem csak balesetveszélyes motorozni, hanem szar is. Alapvetően támogatom azt a szemléletet, hogy az állam ne kezelje korlátozott képességű kiskorúként a polgárait, viszont a kötelező sisakviselés a mi éghajlatunkon pont egy nagyon jó dolog, ahogyan a kötelező biztonsági öv is, vagy az ittas vezetés tiltása. A bukósisaknak ugyanis nem csak abban van szerepe, hogy ha esel, túléld, hanem abban is, hogy ne ess el egy szemedbe repülő cserebogártól, vagy az előtted haladó által felvert kavicstól.)