Bizonyították, hogy a hangos kipufogó nem ment életet

2021.03.31. 08:17

Egy román motoros szervezet kísérlettel ellenőrizte, mennyi igaz abból, hogy a hangos kipufogó életet ment. A MotoADN és a Bukaresti Egyetem egy környezeti zajszakértővel közösen megvizsgálták, hogy egy hangosabb kipufogót jobban észrevesz-e egy autóvezető.

colin edwards honda wsbk 2000 (1)

A kísérlet során a motorokat különböző távolságra helyezték el az autók mögé - mind a kettőt járó motorral természetesen, illetve az autóban különböző hangerővel szólt a zene, hogy jobban modellezzék a valóságot, és közben az utastérben mérték, hogy mennyi jut be a motorkerékpár hangjából.

Az eredmények azt mutatták, hogy 15 méterről az autós még nem hallja a motorost, tíz méterről pedig ugyan hallani a hangos kipufogót, de csak az annyira alacsony frekvenciájú hangok jutnak el az autósig, hogy azoknak a forrásának az irányát az emberi fül nem tudja betájolni.

A tanulmány megállapította, hogy a sofőrhöz akkor jut csak el egyértelműen (tehát meghatározható forrással) a hangos kipufogó zaja, ha már az autó mellé ért, illetve éppen elhalad mellette - vagyis balesetmegelőzési szempontból már későn.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a motor már 15 méterre az autó mögött is hallható legyen, ahhoz 135 dB feletti zajt kéne kibocsátania - miheztartásnak, egy sugárhajtású repülőgép felszállás közben kb. 120 dB-t termel.

Igor Akrapovic
Igor Akrapovic

A tanulmány azzal zárul, hogy a hangos csövek életmentő hatása hamis állítás, bármennyire is hangos a kipufogó, az autós csak későn fogja észlelni a hátulról érkező motorost.