Európában is kaphatóak lesznek a Honda RC30-hoz újragyártott alkatrészek

2021.05.23. 14:04

Az RC30 gyári kódú Honda VFR750 sok szempontból a motorgyártás egyik csúcsa, a Honda egyik nagyívű hiúsági projektje volt, amivel bizonyították, hogy bármire képesek. Az RC30 gyűjtői típus lett, és közben a Honda is felismerte, hogy mennyire fontos a hagyományok ápolása, és újraindították a gyári alkatrészek gyártását és forgalmazását, hogy megmaradt típusok eredeti állapotának megőrzését segítsék. Egy ideig csak japánban futott a program, most viszont már Európában is rendelhetőek az RC30 alkatrészek.

rc30ym

Nagyjából 150 cikkszámot hoztak vissza, javarészt a blokk és a futómű komponenseit, de kaphatóak lesznek az elektronikus egységek és az idomok is.

Az alkatrészgyártás újraindítása nem volt egyszerű feladat, ugyanis sem az eredeti famodellek, sem az öntőformák nem maradtak meg, így az eredeti, kézzel készült rajzok alapján kellett újrakezdeni a szükséges szerszámok elkészítését. Az ezek alapján készített 3D-s terveket aztán összevetették megmaradt motorok eredeti alkatrészeivel, és szükség esetén pontosítottak. Sok esetben az egykori tervezőket keresték meg, hogy segítsenek a munkában.