Úristen, motort akar a gyerek!

2012. április 19., csütörtök 12:03
A közeledő ballagás ürügyén sok motorra vágyó fiatal áll elő azzal a kéréssel, hogy motort szeretne vagy akár venne a ballagásra kapott pénzen. A szülők többségét a szívbaj kerülgeti már a kérés hallatán is. De mit tegyen a szülő, ha motort akar a gyerek?

A legtöbben minden áron igyekeznek eltántorítani gyermekét a motorozástól, azonban ez ritkán vezet eredményre. A tiltás éppen ellenkező hatást ér el a fiataloknál, még inkább kíváncsivá teszi őket. Hatására a gyerek ahelyett, hogy megbeszélné szüleivel, titokban, képzetlenül és védtelenül ül fel haverok kölcsönmotorjára, sokszor a legfontosabb védőfelszerelés, bukósisak nélkül.

Ezért, ha szép szóval nem lehet lebeszélni a gyereket, a szülő jobban teszi, ha nyíltan, őszintén beszél gyermekével a vágyáról, és igyekszik rávenni a fokozatosságra és a biztonsági szabályok betartására. A legtöbbet azzal teheti a szülő, ha a motor vásárlását biztonsági felszerelés használatához és motoros technikai képzéshez köti” – tanácsolja Hunya László közlekedésmérnök, a Biztonságos Motorozásért Alapítvány elnöke.

Kicsiben kell kezdeni

A nagyteljesítményű autókhoz képest, a hasonló menetdinamikájú motorkerékpárok olcsónak, szinte könnyen elérhetőnek számítanak. Az erő vonzó, egyfajta rangot is jelent, amire a fiatalok előszeretettel vágynak. Nagyon sokan túl hamar ülnek sportos, képességeiket meghaladó teljesítményű motorkerékpárra, ami az egyik fő oka a baleseti statisztikák rossz alakulásának – mutat rá a szakértő.

Ezért szülőként fontos kontroll alatt tartani az egyes teljesítmény-lépcsőfokok megugrását. Kezdetben kisteljesítményű, biztonságosabb robogók vásárlása javasolt, melyen megtanulhatók az alapok. Csak egy-két év robogózás után javasolt nagyobb teljesítményű, 125 köbcentiméteres motorra ülni, melyhez az új B125 törvény szerint, autóvezetői engedély birtokában elegendő egy egyszerűsített képzés és vizsga.

Motoros technikai képzések

Magyarországon a hivatalos motoros oktatás nem követte a motorpark fejlődését, gyakorlatilag több évtizedes lemaradásban van például a japán képzési rendszerrel szemben. A fiatalok friss jogsival a zsebükben az úton tapasztalják meg a motorozás vezetéstechnikai nehézségeit, buktatóit.

Szerencsére egyre több önkéntes utánképzési lehetőségre nyílik a motorosok számára, ahol az egymásra épülő kurzusokban hetek alatt évtizedek motoros tapasztalata szerezhető meg. Érdemes a fiatalok motorvásárlását ilyen tanfolyam elvégzéséhez kötni.

Preventív védelem

A védőfelszereléseknek kiemelkedő szerepük van a motorozásban, hiszen a modern bukósisakok, kesztyűk, csizmák, speciális ruhák töredékére csökkentik a sérülések fokát. Mind közül a bukósisak a legfontosabb, de minél több védőfelszerelést használ a motoros, annál jobb. A védőfelszerelések ára egyáltalán nem elhanyagolható összeg. Mivel a kezdő motorosnak az első pár hónap a legkritikusabb, ezért jobb minél előbb beszerezni a szükséges védőruhát. Ha a gyerek motorozni akar, legyen ez az egyik feltétel.

Lányok veszélyben

Vannak olyan fiatalok (főleg lányok), akik megelégszenek azzal, hogy csak utasként vegyenek részt a motorozásban. Ez, ha lehet még veszélyesebb, mint amikor maga is motorovezetővé akar válni. A szülő ilyenkor nem a saját gyermeke józan ítélőképességében kell, hogy bízzon, hanem egy idegen képességeiben és felelősségtudatában. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatal lányok zöme könnyedén felül a motorra bárki mögé, akár bukósisak és védőruha nélkül is. Megfelelő felvilágosító neveléssel elejét venni e meggondolatlanságnak.

Biztonság ajándékba

Ha minden áron motort akar a gyerek, a szülő azzal teheti a legtöbbet, ha betartva a fokozatosság elvét kezdetben kismotort vesz, és a motor mellé biztonságot jelentő védőfelszerelést és a biztonságos motorozást javító vezetéstechnikai tréninget ajándékoz” – összegezte tanácsait Hunya László.

Címkék:

Motorválasztó

mi ez?

Ha már tudja, hogy 125-öst szeretne, de még nincs meg a kiszemelt kedvenc, használja motorválasztónkat. Ár, felépítés vagy praktikus szempontok alapján böngészhet a motorkák között, de az egyes márkák kínálatát is egyetlen kattintással lekérdezheti. Anélkül, hogy nyüstölnie kéne az egér gombját, fotókat is nézegethet a kínálatról, ha a lista bal szélén látható ikonon felejti a nyilacskát. Ha megtetszik egy motor, rákattintva részletes adatlapot húzhat ki kartotékunkból.
Nem csak az ár és a felépítés lehet fontos a választásnál, legalább ennyire számít, hogy milyen messzire lehet eljutni egy tank benzinnel, mennyire van jó erőben a motor, illetve mekkora súllyal kell birkózni vezetése közben. A hatótáv esetében három literes fogyasztást vettünk alapul, ebből számítva a megtehető kilométereket, a gyors és könnyű gombokkal pedig teljesítmény, illetve súly alapján rangsorolhatja a motorokat, robogókat.
Ha bizonytalan, milyen 125-ösre van szüksége, ne tétovázzon, olvassa el Motordoktorunk alapművét, amelyben mindent megtudhat a választási szempontokról.

Praktikus gépet szeretne, de kicsivel nagyobbat, mint egy 125-ös? Használja az A2 jogosítványhoz hangolt motorválasztónkat! Az új, Magyarországon is érvényes európai jogosítványkategória maximum 35 kW-os, vagyis 47 lóerős motorokat enged meg – ebben a nagy halmazban szinte minden megtalálható: robogó, meztelen gép, enduro, custom vagy túramotor. Ár, felépítés vagy használati szempontok alapján böngészhet, de az egyes márkák kínálatát is egy mozdulattal lehívhatja. Képeket nézhet, szerelembe eshet a szemére hagyatkozva: elég, ha a lista bal szélén látható ikonon tartja az egér által vezérelt nyilacskát. Ha megtetszik egy motor, rákattintva részletes adatlapot nyithat meg az adatbázisunkból. Nem csak az ár és a felépítés lehet fontos a választásnál, ugyanennyit számít az üzemanyagtartály mérete – ebben a kategóriában átlagban 3-4,5 literes fogyasztással számolhatunk. Tanulmányozza át a teljesítményadatokat, a lóerőt és az elérhető nyomatékot. Nőknek az ülésmagasság is számít, az örömet keresőknek meg az alacsony tömeg. Ne legyen bizonytalan, a motorválasztó segítségével válassza ki melyik motor a legalkalmasabb önnek.

Hirdetés