Úristen, motort akar a gyerek!

2012.04.19. 12:03
A közeledő ballagás ürügyén sok motorra vágyó fiatal áll elő azzal a kéréssel, hogy motort szeretne vagy akár venne a ballagásra kapott pénzen. A szülők többségét a szívbaj kerülgeti már a kérés hallatán is. De mit tegyen a szülő, ha motort akar a gyerek?

A legtöbben minden áron igyekeznek eltántorítani gyermekét a motorozástól, azonban ez ritkán vezet eredményre. A tiltás éppen ellenkező hatást ér el a fiataloknál, még inkább kíváncsivá teszi őket. Hatására a gyerek ahelyett, hogy megbeszélné szüleivel, titokban, képzetlenül és védtelenül ül fel haverok kölcsönmotorjára, sokszor a legfontosabb védőfelszerelés, bukósisak nélkül.

Ezért, ha szép szóval nem lehet lebeszélni a gyereket, a szülő jobban teszi, ha nyíltan, őszintén beszél gyermekével a vágyáról, és igyekszik rávenni a fokozatosságra és a biztonsági szabályok betartására. A legtöbbet azzal teheti a szülő, ha a motor vásárlását biztonsági felszerelés használatához és motoros technikai képzéshez köti” – tanácsolja Hunya László közlekedésmérnök, a Biztonságos Motorozásért Alapítvány elnöke.

Kicsiben kell kezdeni

A nagyteljesítményű autókhoz képest, a hasonló menetdinamikájú motorkerékpárok olcsónak, szinte könnyen elérhetőnek számítanak. Az erő vonzó, egyfajta rangot is jelent, amire a fiatalok előszeretettel vágynak. Nagyon sokan túl hamar ülnek sportos, képességeiket meghaladó teljesítményű motorkerékpárra, ami az egyik fő oka a baleseti statisztikák rossz alakulásának – mutat rá a szakértő.

Ezért szülőként fontos kontroll alatt tartani az egyes teljesítmény-lépcsőfokok megugrását. Kezdetben kisteljesítményű, biztonságosabb robogók vásárlása javasolt, melyen megtanulhatók az alapok. Csak egy-két év robogózás után javasolt nagyobb teljesítményű, 125 köbcentiméteres motorra ülni, melyhez az új B125 törvény szerint, autóvezetői engedély birtokában elegendő egy egyszerűsített képzés és vizsga.

Motoros technikai képzések

Magyarországon a hivatalos motoros oktatás nem követte a motorpark fejlődését, gyakorlatilag több évtizedes lemaradásban van például a japán képzési rendszerrel szemben. A fiatalok friss jogsival a zsebükben az úton tapasztalják meg a motorozás vezetéstechnikai nehézségeit, buktatóit.

Szerencsére egyre több önkéntes utánképzési lehetőségre nyílik a motorosok számára, ahol az egymásra épülő kurzusokban hetek alatt évtizedek motoros tapasztalata szerezhető meg. Érdemes a fiatalok motorvásárlását ilyen tanfolyam elvégzéséhez kötni.

Preventív védelem

A védőfelszereléseknek kiemelkedő szerepük van a motorozásban, hiszen a modern bukósisakok, kesztyűk, csizmák, speciális ruhák töredékére csökkentik a sérülések fokát. Mind közül a bukósisak a legfontosabb, de minél több védőfelszerelést használ a motoros, annál jobb. A védőfelszerelések ára egyáltalán nem elhanyagolható összeg. Mivel a kezdő motorosnak az első pár hónap a legkritikusabb, ezért jobb minél előbb beszerezni a szükséges védőruhát. Ha a gyerek motorozni akar, legyen ez az egyik feltétel.

Lányok veszélyben

Vannak olyan fiatalok (főleg lányok), akik megelégszenek azzal, hogy csak utasként vegyenek részt a motorozásban. Ez, ha lehet még veszélyesebb, mint amikor maga is motorovezetővé akar válni. A szülő ilyenkor nem a saját gyermeke józan ítélőképességében kell, hogy bízzon, hanem egy idegen képességeiben és felelősségtudatában. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatal lányok zöme könnyedén felül a motorra bárki mögé, akár bukósisak és védőruha nélkül is. Megfelelő felvilágosító neveléssel elejét venni e meggondolatlanságnak.

Biztonság ajándékba

Ha minden áron motort akar a gyerek, a szülő azzal teheti a legtöbbet, ha betartva a fokozatosság elvét kezdetben kismotort vesz, és a motor mellé biztonságot jelentő védőfelszerelést és a biztonságos motorozást javító vezetéstechnikai tréninget ajándékoz” – összegezte tanácsait Hunya László.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!