Összetörtem, eladnám. Hazudjak?

2011.12.21. 10:14

Hogyan lehet eladni?

Tisztelt Nepperűző!

Megfogalmazódott bennem, hogy lecserélném a motorkerékpáron egy másikra. Ehhez el kellene adnom a mostanit, de itt máris egy olyan kérdés merült fel bennem, amire remélem tud válaszolni.


A motor egy 3 éves, szalonból újonnan vásárolt darab, mely elszenvedett egy karambolt, melyben vétlen voltam. Semmilyen fontos része nem sérült, csak idomok, a biztosító rendben fizetett, minden alkatrészt, elemet, gyári újra cseréltek szakszervizben. Így nézve a motor sérülés mentes, hibátlan, gyári állapotú. De (és itt a probléma), ha meghirdetem, és megkérdezik, hogy volt-e sérülve, ha azt válaszolom, hogy igen, de minden gyárira lett cserélve stb., akkor úgy tudom, hogy a vevők 90%-a megretten. Ha meg nem mondom el, az én lelkiismeretem nem lesz jól.

Mit tanácsol, hogy lehet eladni egy ilyen járművet? Érjem el, hogy a vevő eljöjjön megnézni személyesen, és akkor mondja el az egyszeri eladó a történetet, illetve mutassa meg a számlákat? Nincs szándékomban sumákolni, csak el szeretném adni. Szomorú ez, mert a motor hibátlan, az ember vétlen, a biztosító meg nem kompenzál erre.

Köszönettel, 
Dave

Kedves Dave!

A helyzet korántsem olyan rossz, mint gondolja, illetve nem azért, amiért gondolja. Egy korábbi sérülés minden esetben értékcsökkenést okoz, ezért javaslom, hirdetésben közölje a motorral kapcsolatos információkat, nagyjából úgy, ahogy azt levelében tette. Higgye el, a becsületes magatartás meglepi majd az érdeklődőket, és előbb-utóbb biztosan lesz, aki felhívja önt, hogy személyes találkozót kérjen.

A pozitív első benyomás a sikeres üzletkötés legfontosabb kelléke, ráadásul, ha nyílt lapokkal játszik, nem tehetnek majd fel olyan kérdést, amelyre betanult választ kell adnia, hogy ne derüljön ki a teljes igazság. 
Ha a vevő részletes felvilágosítást kap, bízni fog önben, illetve később nem lesz oka reklamálni. Ha elhallgatja az igazságot, és a vevőnek sikerül bebizonyítania, hogy nem tájékoztatta megfelelően a motor előéletéről, a balesetről, illetve a korábbi javításokról, eséllyel indíthat ön ellen polgári pert. Különösen nagy bajba kerül akkor, ha egy újabb baleset után derül ki a korábbi sérülés.

Bizonytalanság esetén segíthet egy független szakértő véleménye. Vigyék el a motort egy szakszervizbe, kérjenek részletes állapotfelmérést, majd ennek jegyzőkönyvét és a korábbi sérüléseket jegyzékét csatolják az adás-vételi szerződéshez.

A fentiek nem csak motor adás-vételkor érvényes tanácsok, ezért most lássuk melyek azok a tényezők, melyek szintén jelentősen befolyásolhatják az üzletkötést. Mint bizonyára tudja, Magyarországon hónapokkal ezelőtt véget ért a motoros szezon. Az őszi-téli hónapokban rettentően lelassul a motorpiac, ilyenkor kevesebben akarnak vásárolni, szűkösebb a kínálat, és az átlagárak eleve alacsonyabbak. Nagyon fontos kérdés, hogy milyen típusú motort akar eladni. Ha ritkaságról van szó, a szezonhatás nem érvényesül olyan nagy mértékben, de a potenciális vevők köre is szűkebb. Amennyiben mindenképpen most szeretné eladni motorját, ezeket vegye figyelembe, tájékozódjon az azonos típusok áráról, és csak ezt követően adja fel hirdetését. Egy kicsit egyszerűbben ez azt jelenti, hogy előnyös és gyors üzletet márciustól köthet, ha pedig sürgősen kell a pénz, valószínűleg engednie kell majd az árból.

Üdvözlettel: Zách Dániel