Másodszor is átmentem a KRESZ-vizsgán

2012.05.27. 15:10 Módosítva: 2012.05.27. 17:25

Tévés kollégánk hetekig tartó tépelődés után felhagyott a vérszívással, és elkezdte a tanfolyamot. Új rekord született, Pityu hasznos felismerésre jutott és lázasan tanulni kezdett, hogy hamar átvehesse a B125-ös jogosítványt. Az első részt itt olvashatják.

Ott tartottunk, hogy megígértem Zách Daninak, hogy beiratkozom a jogsikozpont.hu-nál B125-ös, vagyis gyorsított A1-es jogosítványra. Első a KRESZ, utána jöhet a vezetés.

A beiratkozás a KRESZ óra előtt volt, egy szobában üldögélt sok ember, mire késve odaértem. Nagy meglepetésre szinte mindenki motoros jogsira jött, nem autóra. Papírokat kitöltöttük, pénzt kifizettük, indult az óra. Az egészből annyira emlékszem, hogy egy ember felolvasott vizsgakérdéseket, és meg is válaszolta őket. Minden tiszteletem az övé, mindenhogy próbálta érdekessé tenni a teljességgel érdektelent. Ültünk, mint az anonim alkoholisták, és meggyőződésem, hogy három dolog járt az emberek fejében: mit felejtettem el a munkahelyen, mit kell venni a boltban, és mi a francot keresek én itt. Én végül lekötöttem magam, és a Bejeweled Blitzben 485,200-as rekordot állítottam fel.

Óra végén irány haza, teszt CD a gépben, gyorsan végigmegyek egy vizsgán. Hát gyorsnak gyors volt, ellenben megbuktam. Sebaj, ez olyan bemelegítő kör volt, hogy ráérezzek, jöhet a második. Amin szintén megbuktam. Jó, biztos elsiettem, most már figyelek, majd a harmadikban. Ahol szintén megbuktam. Na jó, ez így nem fog menni, a fene emlékszik pontosan, hogy most rendszám nélkül lehet-e állni közterületen vagy nem. Csak át kéne ezt nézni rendesen. De majd holnap. Reggel felhívom az iskolát, mikor van vizsgaidőpont. Kaptam is két és fél héttel későbbre. Én azt hittem, addigra már a vezetési vizsgára készülök majd, basszus.

Vizsga előtt két nappal, este a munka után elővettem a gyakorló CD-t, átnézni a kérdéseket. Ha lehet egy javaslatom, senki ne így álljon hozzá, különben hajnalig fogja ikszelgetni a válaszokat. Azonban több meglepő dologgal szembesültem - túl azon, hogy a KRESZ nem rövid. Egyrészt tele van egy rakat felesleges, elavult, technikai kérdéssel. Minek kell tudni, hogy a benzincsapnak hány állása van? Másrészt át- meg átszövi az egészet valami bibliaszerű megértés és szeretet. Ne kövess el hibát, ám ha a másik téved, nézd el neki, te is hibázhatsz. Harmadrészt, hogy lövésem nincs, hogyan mentem át 14 évvel ezelőtt a vizsgán. Kizárt, hogy ezt mind megtanultam volna. Negyedrészt: kizárt, hogy ezt bárki is tudja.

Amióta jogsim van, szinte folyamatosan vezetek. Elolvasva a KRESZ-t, mindenki valahogy úgy közlekedik, hogy ismeri a főbb szabályokat és táblákat, ezeket figyeli és betartja, ám a kisebb dolgokkal, parkolásokkal, megállásokkal mindenki úgy van, hogy majd megoldódik valahogy. És meg is. Ettől még a KRESZ rendelkezik róla, csak épp senki nem úgy használja. Szóval a második este végén úgy éreztem, ötévente kötelező lenne egy KRESZ-oktatás mindenkinek. De egy fenét legyen kötelező, az oktatás lényege az lenne, hogy mindenki jól használja a szabályokat, de Magyarországon erre nincs lehetőség. Itt nem tanítani akarnak, csak pénzt beszedni. Szóval hagyjuk, ne legyen kötelező, csak mindenki töltögesse ki magának otthon, és lepődjön meg, hogy nahát, ezt valójában így kellene?

A másnapi vizsgáról gyakorlatilag nem tudok mit mondani. Odamentem, 12 perc alatt beikszeltem, kiírta, hogy sikerült, és örültem. Fel is hívtam az oktatót, hogy sikerrel jártam, mikorra mehetek vezetni. Másfél hét múlva. Tök jó, akkor addigra négy hete járok majd a suliba, és máris vezethetek? Szóval a két hét alatt vizsga helyett fogalmam nem volt, hogy meddig fogok még szenvedni.