Nem a motor öl meg

2012.07.28. 18:39

Ha nem haragszol a punk-autós-motoros-magazinságból és az internetségből (jujj) kifolyólag letegezlek. És mivel látom, hogy mások is zaklatnak titeket hasonló magán-hülyeségekkel, ezért én is veszem a bátorságot.

Szóval adott a szituáció miszerint kerékpáron túl más kétkerekű járművön nem ültem soha (kivéve egyszer egy motor hátsóülését). Feltámadt bennem viszont az igény, hogy jó lenne megtanulni motorozni, jogosítványt szerezni. Azonban nem nagyon tudom, hogyan kezdjek bele. A robogózás nem igazán jöhet szóba, mivel egy kisvárosban lakom, attól viszont viszonylag messze (40km-re) dolgozom. Melóba ingázás robogóval tehát kilőve, itt a "faluban" meg hova robogózzak. Akkor tehát egyből motorra kell ülnöm. Kérdés viszont, hogy hogyan tanácsos megtanulni a motorozást, mint olyat. Létezik azon kívül bármi mód, hogy beiratkozok egy iskolába és elindulok egy jogosítványért? Nem fog erre a gatyám is rámenni, mire teljesen nulláról sikerül elsajátítani a dolgot? Egyáltalán nem fognak "hülyének" nézni, hogy mit keresek itt ennyire fogalom nélkül?

Ha tudsz, kérlek adj valami tanácsot az ügyben! Akár ajánlj iskolát!

ui: átlagos képességű, B-s jogosítvánnyal évek óta rendelkező és vezető egyén vagyok, tehát legalább a forgalomban elboldogulok.

Üdvözlettel

Dénes

Kedves Dénes!

Az első és legfontosabb tanácsom, hogy ne félj a motorozástól. Igyekszem ezt minden hasonló levélre adott válaszomban valamilyen módon kifejezni. A motorkerékpár vezetését átlagos képességű emberek is viszonylag rövid idő alatt képesek elsajátítani. Ezek persze csak a túléléshez szükséges alapok, de ha van benned némi forgalmi rutin, kellő higgadtság és türelem, a motoros jártasságot is megszerzed idővel.

Ingázáshoz tökéletesen alkalmas lehet például egy Yamaha YBR125, egy Honda XR125, de akár egy régi Spacy 125 is. Ha kicsit nagyobb teljesítményre és száz kilométeresnél nagyobb utazótempóra vágysz, nézz körül a kétszázötven köbcentisek közt. Itt is bőven találni az imént felsoroltakhoz hasonló kisendurókat és általános célú motorokat, robogókat. Fontos tudnod, hogy a B125-ös jogosítvánnyal vezethető típusok is teljesen megfelelnek a vázolt igényeidnek, vagyis pusztán munkába járáshoz nem szükséges ezeknél a 10-15 lóerős gépeknél nagyobbat venned. Ha nincs sok pénzed, nyugodtan válogass a régebbi, 2-300 ezer forintos példányok közül, de ha lehet, nézesd át egy megbízható szerelővel azt, amelyiket tényleg szeretnéd megvásárolni.

És, hogy hol tanulhatsz meg vezetni mielőtt elmész a tanfolyamra? Nos, ez nehéz kérdés. Az egyik kínálkozó lehetőség, hogy mielőtt megveszed az ingázásra alkalmas százhuszonötöst, szerzel átmenetileg egy ötven köbcentis robogót, vagy még inkább egy váltós motorkerékpárt, akár egy Simsont. Ezzel legálisan elkezdhetsz gyakorolni, később pedig kis szerencsével árában adhatod el, ha már nincs rá szükséged.

Sok sikert, csak bátran előre: Zách Dániel