no

Supermoto-bolondok napja

2007.04.06. 11:16

Stílusosan április 1-én indult Nyirádon az idei supermoto szezon. A ralikrossz-pályát gyakran illető kritika ellenére - miszerint a csapágygolyó-szerű murvás terep rögtön az első versenyen összeveri a szép új motort - hat nemzet 73 supermoto-bolondja állt rajthoz az Alpok-Adria és magyar nemzetközi bajnokság első fordulóján. És ezt korántsem szánták áprilisi tréfának...

A versenyt megelőző héten Dani Müller vezetésével hazánkban edzőtáborozott a svájci supermoto csapat. A népes táborból mindegyik géposztályba jutott induló, de hiába a vakáció, meg a hosszú felkészülés, erősen meggyűlt a bajuk a házigazdákkal.

Utánpótlás kategória
Már az Utánpótlás kategória mért edzésén megmutatta magát 125 cm 3-es KTM-jével Kecskeméti Márk (Motomax MSC), majd jelentős fölénnyel nyerte az első futamot a svájci Lukas Fischer (Yamaha) és a román Fazakas Zoltán (Yamaha) előtt. A második futamra összeszedték magukat a külföldiek, és Kecskeméti a negyedik helyre szorult vissza Fischer, Fazakas és Erich Felder (Yamaha, CH) mögött. Ónódi Benjámin (Motomax MSC) tavalyi jó szokásához híven erősen szégyenben hagyta az UP-mezőny nagy részét, mivel a 85 cm 3-es kis KTM-et mindkét futamban az abszolút ötödik helyre hozta be. Az összevont UP-osztályt egyébként egyértelműen a 125 cm 3-es motorok uralták. A legeredményesebb 450 cm 3-es ifjú titán Kovács Zsolt (KTM, Vega MSC) lett, utána Happ Olivér (KTM, Motomax MSC, és az Open osztályban is résztvevő Németh József (Suzuki, Blue Scorpions MC).

Open kategória
Az Open kategória mért edzése nagy reményekkel kecsegtetett, mármint hogy itt is magyar győzelmet várhatunk. A pole pozíciót épphogy fél másodperccel szerezte meg Cyrill Scheiwiller (Yamaha, CH), és a rajtrácson Vermes Sándor (KTM, Speed Tech SE), Varga Oszkár (KTM, Gold SM SC), és Hényel Ágoston (Yamaha, Yamaha Fehér2000) gyűrűjében kellett szorongania. Voszi aztán sajnos először vezetéstechnikai hiba - azaz cifra bukás - miatt, majd műszaki okokból feladni kényszerült a versenyt, de Scheiwiller az edzéseken mutatottnál bőven jobban teljesített a futamokon, és óriási előnnyel nyert mindkétszer. A magyarok becsületét Vermes és Hényel védte meg, akik az első futamban a második és harmadik, a másodikban az ötödik és második helyen futottak be.

A versenyek kedves, mosolygós színfoltja Angela Haag (Yamaha, CH) volt, aki a 23 fős Open mezőny minden büszke férfijának - meg az összes többinek is - az orra alá dörgölte, hogyan kell az első tízben végezni, még ha történetesen lány is az illető.

Prestige kategória
Míg az UP és Open géposztályokban az osztrákok labdába se rúghattak, annál több fejtörést okozott az az egy Heinz Hochreiter (Suzuki) az Alpok-Adriával kombinált Prestige kategóriában. Minden adott volt ahhoz, hogy a profik versenye idegtépően izgalmas legyen: a 27 versenyző között olyan külföldiek sorakoztak, mint a többszörös svájci és Európa-bajnok Dani Müller (Yamaha), a szintén svájci élversenyző, Jarno Möri (Yamaha) és Michael Aggeler (Yamaha), a kompromisszummentes vezetési stílusáról hírhedt Hochreiter, a nemzetközi motokrossz versenyekről ismert cseh Jiri Bocek (Honda), valamint a tavalyi supermoto EB-n, az Alpok-Adria és magyar bajnokságban kiemelkedő eredményekkel szereplő román bajnok, Gagyi Péter (Suzuki).

Nem kevésbé díszes társaságot vonultatott fel a magyar csapat sem, akik közül többen a márkaváltás utáni első verseny terhét is viselték. A kétszeres Európa-bajnok Kökényesi György (Vega MSC) hatévnyi kék-korszaka után most Apriliára váltott, és Zóka Attila mellett munkálkodik az oroszlános off-road team sikereiért. A 2006-os csapat-EB válogatott tagjai közül Tóth Ádám (Gold SM SC) KTM-mel, Lánczi Sándor (Blue Scorpions MC) Husaberggel vágott neki a küzdelmeknek, de Benner Zsolt (KTM, Blue Scorpions MC) és a tavalyi év ígéretes ifja, Horváth László (Sherco, Blue Scorpions MC) is a mi sorainkat erősítette.