no

Az év esése

2007.05.05. 07:00

Triálosaink ott folytatják, ahol tavaly abbahagyták. Az idei első verseny Százhalombattán zajlott április végén. A szervezés mintaértékű, a lebonyolítás példaszerű, a szekciók nehezek, az idő pedig kegyes volt. A 23 indulóból idén mindössze csak hárman indultak elitben, ami vélhetően a tavalyi év kemény elvárásainak volt köszönhető. Ezen kívül 8 versenyző sorolta magát haladó kategóriába, 12 kezdőbe.

Hamar kiderült azonban, hogy a kezdőkkel kegyesek voltak a szekciókijelölők, mert nagyon sok hibátlan teljesítmény született. Sőt, Csizmadia Botond végig nullás szekciókat produkált, így végül tökéletes teljesítménnyel érdemelte ki a dobogó felső fokát és egy Hebo sisakot. De említésre méltó a második helyezett Bartók is, aki csupán egyetlen ponttal maradt le legyőzőjétől.

A haladó csoportnak már nem volt ilyen könnyű a dolga. Első helyen Török 20 hibával végzett, míg második Farkas Attila lett 23, harmadik Pémer 27 hibával. A szekciók közepesen nehezek voltak, senki nem kínlódott túlzottan, csak a sok helyen felbukkanó folyós homok okozott meglepetést a versenyzőknek. Bár ez egy régi homokbányában nem annyira meglepő.

Az Elit ismét papírforma szerint alakult. Szelei első helye 12 hibaponttal is biztosítva volt. Marozsán a második helyet több mint dupla ennyi hibaponttal is kiérdemelte, míg Tóth 79 ponttal lett harmadik. Geri a 79 hibájával alul teljesítette önmagát a szombati napon, de tudható róla, hogy sohasem adja fel.

A szombati tapasztalatokból gazdagodva a vasárnapi szekciók már nehezebbek lettek minden kategóriában. Sokan fáradtan és kicsit csalódva érkeztek vissza a pályák teljesítése után.

A dobogó is máshogy alakult, a kezdők között Bartók feltört a dobogó legfelső fokára, ahonnan második helyre lökte Csizmaziát, a harmadik helyre pedig nagy meglepetésre a szombati nap 8. helyezettje, Márki került.

Haladóban is átalakult minden, hiszen a szombati nagyon gyenge teljesítménye után Dobor szinte szárnyalt, és csupán 7 hibás teljesítményével simán megszerezte az első helyet. Állítása szerint ez édesapjának volt köszönhető, aki - ahogy ő mondja - rákoppintott a fejére. Ennek köszönhetően vasárnap a megfelelő alázattal simán vert mindenkit. Török persze nem nagyon örült ennek, hiszen emiatt a második helyre szorult, de figyelemre méltó, ahogy körről körre javult a teljesítménye, míg végül az utolsó körét hiba nélkül zárta. Pémer is javított, bár ő csak egy helyet lépett előre de pont ez a lépés jelentette számára a dobogót.

Elitben vasárnap sem történt meglepetés, a sorrend ugyanaz volt, és Marozsán is a szokásos szombati buli utáni gyenge teljesítményét hozta. Vasárnap mikor már csak néhányan rótták köreiket, még visszamentem a szekciókra, és sajnos egy hatalmas esésnek lehettem tanúja, melynek így előzetesen is odaítélném az év esése díjat.

Legközelebb május végén, a második Nógrádsipeki trialfiestán küzdenek meg a leghihetetlenebb akadályokkal a triálosok.