A csaj, aki pucéran motorozott

Ki a tököm: Tarah Gieger

2015.02.20. 09:09

Olyan tempót megy, hogy a fiúk is elfogadták már, versenyen egyenrangúnak tekintik – még szép, mert a nagypofájú hímek száját olyan ívben keni el, hogy öröm nézni. Aki látta motorozni, nem nyitja azzal a beszélgetést, hogy az ebédke készen van-e már?

A meztelenül motorozással azok is megismerték világszerte, akiknek egyébként fogalmuk sem volt a motokrosszról. Tarah Gieger egyébként nem Femen-aktivista, hanem versenyző, és a híres mutatványt a gigantikus amerikai sportcsatorna, az ESPN kampányához mutatta be, ami során különböző sportolók meztelenül mutatták be tudományukat. Olyan sportolók, akik korábban már leraktak annyit az asztalra, hogy ne egy villantáson múljanak a szponzorok. Lássuk, mi minden volt már a háta mögött, amikor egy szál krosszcsizmában kivágta kerékre a Hondáját.

Bár Tarah Gieger Puerto Ricóban született, és a sporttörténeti szempontból legfontosabb eredményét is puerto ricói állampolgárként érte el, de családja és karrierje is az Egyesült Államokhoz köthetők. Szülei a szörfözés megszállottjai voltak, olyannyira, hogy feladták kényelmes floridai életüket, hogy szörfboltot nyithassanak a karibi szigeten. A családi kattanásból Tarahnak is kijutott, nagyjából egy időben tanult meg járni és a hullámokon lovagolni. Tehetségesnek mondták, de nem lett profi szörföző, mint az anyja vagy a testvére. Ugyanis 10 éves korában az apja meglepte egy kismotorral, eldöntve ezzel a későbbieket.

Nyolc év múlva Tarah már az amerikai amatőr bajnokságban versenyzett, amit 2004-ben meg is nyert, majd 2006-ban és 2007-ben ismét a dobogó tetején végzett. Mégsem ezek a lőtték fel a csúcsra, hanem a 2007-es Nemzetek Krossza. A világ legjobb terepmotorosai között állhatott rajthoz a puerto ricói csapat színeiben, és sikeresen végigment a versenyen – így nőként elsőként teljesítette az 1947 óta minden évben megrendezett csapatvilágbajnokságot.

2008-ban már az X Games-en, a világ legnagyobb extrémsport rendezvényén versenyzett, rommá verve az akkor debütáló női mezőnyt. A következő években is állandó helye volt a dobogón, pedig nem ment minden simán. A Tarah Gieger szörfös múltja nagyon jó alapokat adott, az egyensúlyérzék, a koncentráció és a testsúlyáthelyezés kulcsfontosságú a motorozásnál is, ám volt néhány pont, amikor úgy tűnt, vége a karrierjének.

2009-ben egy súlyos csuklótörés vágta félbe a szezonját, és csak több műtéttel tudták összerakni a kezét – úgy tűnt, hogy nem fog tudni már úgy mozogni, mint korábban, de nem ez volt az első balesete, így Tarah tudta, hogyan kell talpra állni. 2005 például különösen rossz év volt, mert már a szezon elején eltörte a medencecsontját, és két hónapra kerekes székbe kényszerült. Felépülése után az idény egyik utolsó versenyén még rajthoz tudott állni – az egyik körben kiütötték alóla a motort, és fejjel ért földet. Egy mentőautóban ébredt, és újabb nyolc hónap kellett, hogy kiheverje a nyaktörést.

Azóta viszont ismét megállíthatatlan. A legkisebb félelemérzet nélkül vállalja el a helyzeteket – szokásai és eredményei ismeretében nem is meglepő, hogy ő volt az első nő, aki beadta motorral a hátraszaltót. Erre még Travis Pastranáék is felfigyeltek, Gieger már gyakori vendége a Nitro Circusnak.

Ezek után már semmilyen téren nem kockáztatott nagyot, amikor más sikeres sportolókkal együtt csatlakozott az ESPN felkérésére, és meztelenül is megforgatta a motorját.