Tényleg szükséges sisak a robogóra?

2015.04.03. 11:44

 kell-e_sisak_a_roboora_5.jpg

Mindig is rühelltem a WEB2-t, hiszen ez nyújtja a közösségi agyhaláltól kezdve mindazt a szépséget, hogy bárki közölheti a nem túl okos véleményét is. Például azok, akik szerint hülyeség a robogókra a sisak, és ezért a nézetért verbálisan harcolnak is.

Jelentem, szemtanú vagyok. Nyilván ez nem jó nekem, mert majd mehetek mindenféle kihallgatásra, de sajnos van olyan, hogy állampolgári kötelesség. (Most ítéltek pénzbírságra két debilt, akik egy boltrablás szemtanújaként leléptek. Nem az volt a baj, hogy nem támadták meg a rablót, hanem hogy nem hívták a rendőrséget, és nem nyújtottak segítséget. Azt a biztonsági kamera nyújtott – az ő elfogásukhoz is.)

kell-e_sisak_a_roboora_1.jpg

Mondom a sztorit, egyszerű: épp letettem egy motort, autóval haladtam Budapest belvárosában. Közeledtem egy lámpás kereszteződésen egy viszonylag nagy forgalmú, kétirányú, kétsávos úton, ahol troli közlekedés is van. A kereszteződésből egyirányú utca jött balról jobbra. Lassítottam, mert piros volt a lámpa, de az előttem haladó BMW csont nélkül átment a piroson. Nem átcsúszott a sárgán; átment telibe a piroson.

Csakhogy balról  jött egy robogós kajafutár, hiszen neki zöld volt. Csatt! 

Ilyenkor a látvány nagyon durva. (Megjegyzem, amióta a robogóblogba írogatok, nem ez az első. )

Képzelheted milyen sokkoló, amikor rájössz, hogy össze fognak ütközni. És a következő pillanatban megtörténik: meglepően hangos, jellegzetesen tompa csattanás és mint valami filmben, a robogó a levegőbe repül, te pedig mindenféle leszakadt kezeket-lábakat vizionálsz.

Aztán felocsúdsz, vészvillogót kirakod és rohansz oda.

kell-e_sisak_a_roboora_2.jpg

Térjünk vissza a valódi idősíkba: szórólapok szanaszét, a robogós a földön ült. A BMW ajtajai is nyíltak, a sofőr és a felesége(?) is jöttek segíteni. De már ott voltak a járókelők is; valaki azt mondogatta, hogy maradj lent, ne mozogj.

A robogós azt sem tudta, hol van. Csak ült, nem tudott felállni. A sisakot valaki levette róla addigra, legalábbis remélem, hogy nem leesett a fejéről. Közben már hívták a mentőket. Befutott a troli, esélye se volt kikerülni a helyszínt, de a sofőr biztosított mindenkit: ne aggódjunk, az legyen a BKK gondja. Mire félreállítottam a kocsimat, a robogós már talpon volt. Úgy néz ki, megúszta sérülés nélkül. A második számú olyan testrészét fájlalta csak, amit lehetőleg nem írok le.

kell-e_sisak_a_roboora_3.jpg

Pedig semmilyen védőfelszerelés nem volt rajta. Még rendes motoros kabát sem. Farmer, dzseki és kész. Mi lett volna, ha sisak sincs?

Valószínűleg nem lesz komoly ügy, mert nincs személyi sérülés, bár a mentősök azért elvitték a srácot, nekem pedig meg kellett várnom a rendőrséget, mert egyedül én láttam. Bízom benne, hogy nem lesz rám szükség, mert az autós mindent elismert, és nagyon készségesen együttműködött. Remélem csak biztosítási ügyintézése lesz a két félnek. A rendőrök egyébként a robogó alvázszámát keresték, lévén ebben a csodás országban egy robogónak sincsenek hatósági papírjai. 

Ha ez a gyakran látható, (cigizés és lazaság miatt) a sisakot a feje tetején hordva közlekedő okosfutárok egyikével történik, könnyen más lehetett volna a történet vége.

kell-e_sisak_a_roboora_4.jpg

Jól látható ugyanis a BMW szélvédőjén a nyom, ahova valószínűleg a fejével érkezett a robogós.

A sisak ma könnyen lehet, hogy életet mentett.