Nem pörgetett fel

2009.08.13. 16:14

Jól néz ki, praktikus és testhezálló, de nem elég széles az időjárási spektruma, nagyon meglátszik rajta a használat és ehhez képest elég drága volt. Németként azt mondanám: feltételesen ajánlott.

Sportos, testhezálló, kényelmes dzseki a GT Pro

Eredetileg Alpinestars-t szerettem volna, de mikor két éve bementem a boltba, hagytam magam rábeszélni erre a REV'IT GT Pro dzsekire. Mára kicsit megbántam. Egyrészt ugye nem volt olcsó, 65 ezer forint körüli árával akkortájt inkább számított felső kategóriás cuccnak, mint egy olcsó vászonkabátnak. Persze a viszonylag erős és masszív Kodra, Faller és Lorica anyagokból, illetve részben bőrből készített, kivehető, ProLife típusú, CE-szabványos protektorokkal, REV'IT! Hydratex vízálló, de lélegző membránnal tényleg nem egy alapmodell.

Igényes a varrás, még sehol sem szakadt el

További extrája a szintén kivehető Exkin thermobélés, illetve a mellkasnál és a lapockánál lévő, cippzáras szellőzőnyílások. Elméletben ezek a tulajdonságok biztosítanák, hogy a dzsekit egész évben használni lehessen, de erre tapasztalataim szerint nem alkalmas. Az átszellőztetéséhez nyáron, nagy melegben még csupasz motoron is kevés négy picike szellőzőnyílása, különösen, ha felvettem a rendes, ezért vastag és meleg gerincprotektoromat.

A gallérnál puha, kellemes a bélés

Tovább súlyosbítható a helyzet, ha esetleg van rajtam egy hátizsák, aminek a vállpántja pont a szellőzőnyílást takarja. Amikor ezt először észrevettem, ordítani tudtam volna - a tervezők is agyatlan hülyék, meg én is, hogy erre nem gondoltam előre. A másik véglet esetén, nagy hidegben sem tökéletes, bár a dupla, átfedéses középső cipzárak, a szellőzők szél elleni gumi szigetelése és maga a thermobéléssel tuningolt kabát eléggé hidegállóvá tesznek még gyors és idomtalan motoron is. Csak ilyenkor meg sportos szabása miatt nem elég hosszú a kabát, deréktájt rövid idő alatt átfázok benne.

A felkarnál is feszesre húzható

Viszont a két véglet között szuper. Jó a szabása, kitűnően illeszkedik egyre inkább hordó formát öltő felsőtestemre, béléssel nagyon passzentos, és anélkül is elég feszesre állítható. Ebben nagy segítséget jelentenek a felkarnál lévő tépzőzárak, a hátán és a könyökénél elhelyezett sztreccs betétek, illetve a derékbőséget és csuklóvastagságot szabályozó tépőzárak. Soha nem érzem úgy, hogy a protektorok elmozdulhatnának, lötyögnének, ami nagy biztonságérzetet ad.

Praktikus a mobiltelefonzseb, én az iPodot tartom itt

Ami a kabát vízállóságát és az izzadságot elvezető lélegző képességét illeti, abban jó átlagosnak tűnik, bár túl nagy összehasonlítási alapom e téren nincs. Tény, hogy szakadó esőben motorozva egy idő után belül is vízfoltok jelennek meg - Spyder márkájú snowboard-dzsekim ennél biztosan jobban véd. Igaz, annak 5000 mm-nél sokkal nagyobb a vízállósági mutatója. Rövid záporokat, lazább esőket pedig a REV'IT!-ben is megúszok szárazon.

Lehúzva pedig szellőzik, feltéve, hogy nincs rajtam hátizsák

Feltéve, hogy nem izzadok bele: a lélegzőképességét mutató sarokszáma ugyan már sokkal jobb, 7000 g/m2/24óra, ennek ellenére párás, fülledt időben gyakran érzem úgy, hogy a bolhák vízipólóznak a hónom alatt. De lehet, hogy csak én vagyok túl érzékeny.

Kibolyhosodott az anyag

A GT Pro egyelőre elég jól viseli az eddigi, nagyjából két szezonnak megfelelő, nem túl intenzív használatot. Egyetlen varrása sem szakad még el, cipzárai könnyen járnak és a tépőzárai sem vesztettek feszességükből. Persze az újszerűsége már rég odavan. Szürke részein csúnyán koszolódik, hiába mosom speciális, impregnálásra és tisztításra is ajánlott mosószerrel, egyre gusztustalanabb ezeken a területeken. A tépőzárak környékén pedig bolyhosodik a textil, ami szerintem még nagyon korai - különösen annak tükrében, hogy milyen drága volt a cucc és mennyire keveset használtam.

A szivacs hátprotektort kivettem, mert van külön, komoly gerincvédőm

Eredetileg "mindenre jó" kabátnak vettem a REV'IT! GT Prót, de mindenre persze ez se jó. Nagy hidegben nem elég meleg, nagy melegben nem elég szellős és az én elvárásaimhoz képest túl gyorsan kopik. A mai eszemmel már két motoros felsőt vennék az árából - egy hosszabb, alpesi túrázásra, nagyobb hidegbe alkalmasabb kabátot és egy sűrűn lyuggatott elejű, nyári dzsekit.

Persze Kínában gyártották

Talán a gyártó is rájött, hogy ez a dzseki nem az igazi, mert a 2008-as online katalógusában már hiába kerestem, leálltak a gyártásával. Ha valaki mégis kedvet kapott volna hozzá, erről az oldalról, akciós 129.99 angol fontért (~41 ezer forintért) még ma is megrendelheti.