Bőrruhában, meztelenül

2009.10.15. 17:40

Bőrruhában, meztelenül – így hangzott az amerikai-francia koprodukciós mozifilm alcíme, amely a The Girl on a Motorcycle (franciául: La motocyclette) néven került mozikba. 1968-ban, a Cannes-i filmfesztiválon mutatták volna be, ám a seregszemle elmaradt.

A diáklázadások miatt nem vetítették le a filmet, pedig biztos, hogy a kővel dobáló ifjak is szívesen megnézték volna Marianne Faithfull kecses testét. A férfi főszereplő Alain Delon volt, aki a legendák szerint alaposan kiismerte a színésznő-énekesnőt az overall alatt is. Közben Mick Jagger odahaza várta asszonyát.

Nem egy tipikus motoros film, semmi köze sincs az Easy Riderhez, vagy a zseniális On any Sundayhez – ennek ellenére a gép itt is a szabadságot szimbolizálja. A filmbeli Rebecca ifjú házas, megelégelve az életét megszökik: motorral indul szerelme után Heidelbergbe. A történet alapját André Pieyre de Mandiargues novellája képezi, a filmadaptációt Jack Cardiff rendezte – élete egyik fő műve a az elgondolkodtató, kilencvenegy perces alkotás.

Aki lóerőket, akciókat és sematikus jó fiú-rossz fiú szerepeket keres, meg se nézze. Akinek a filmművészet ennél többet jelent, vágjon neki bátran: gyönyörű, ahogy a ködben eldübörög a Harley-Davidson.

A filmplakátok szerelmeseinek külön érdekességet tartogat galériánk: a The Girl on a Motorcycle szinte minden országban más grafikával kellette magát. Sajnos magyar nyelvűt nem találtunk, de így is érdekes, hogy mennyire különböztek egymástól a cseh, angol vagy francia plakátok.