2010.02.03. 11:56

Egy hízott, kazah szőke meg egy bátortalan észt csaj a kombi Volga hátsó ülésén – mi más kell egy finn filmhez? A gyerekruhákat varró, kávéfüggő Valto (Mato Valtonen) bezárja anyját a spájzba, majd elindul nagybani vodkafogyasztó autószerelőjéhez, Reinóhoz (Matti Pellonpää), hogy az épp elkészült autóban kipróbálja a szivargyújtóról működő presszógépét.

Valahogy hozzájuk csapódik a két nő, és a bizarr film mókás, de nem nyálas szerelmi történetté aljasul. Amiért viszont igazán imádhatjuk Aki Kaurismaki legendás moziját, a Vigyázz a kendődre, Tatyjánát (Take Care of Your Scarf Tatiana! -1994), az a gyönyörű, hosszú motoros betét az elején.

Harley-k vagy kézenfekvő brit kéthengeresek helyett percekig purrogó Jawákat csodálhatunk. Rajongóknak garantált recska: a 19-es kerekű sportverziók ritka csemegék; az utólag felszerelt rajtszámok még gusztusosabbá teszik őket.

Nem amerikai road movie ez, hanem igazi északi, elborult és meglepő komédia hatvan percben. A letöltős odalakat bújva sehol sem találtam meg magyar szinkronnal, de nem kell aggódni. A nagyjából elhangzó negyven mondatot kitevő feliratozás minimális angoltudással is kibogozható – kérem, aki teheti eredeti, finn nyelven nézze. Felejthetetlen: Pidä huivista kiinni, Tatjana!