Szétszedtem a Simsont

2013.03.19. 16:34

Végre beköszöntött a jó idő – ami persze nem tartott túl sokáig , így rászántam magam a Simson szétszedésére. Bár a motor állapotát már korábban felmértem, sőt, az alkatrészeket is megvettem hozzá, kicsit tartottam tőle, hogy kellemetlen meglepetés ér majd. Nem így történt, nagyjából azt kaptam, amit vártam.

DSC 0706
Itt kezdtem a munkát (Tovább képek kattintásra a galériában)

A munkát a kormánynál, a kezelőszerveknél kezdtem: a kormányburkolat szép hullámos, a festék is pattog róla, de rendbe lehet hozni. A fék- és kuplungkar viszont törött, ez így nem mehet vissza – szerencsére már megvan helyette az új. A kormányvég dugó is volt már néhányszor kiszedve, ezt pedig az előző gazdája korántsem roncsolásmentesen oldotta meg. A lámpaházba bepillantva ráadásul az is tisztán látszik, hogy a kilométerórát és a gyújtáskapcsolót aligha vették ki az előző festés alkalmával, így mindenhová jutott a pirosból.

DSC 0719
Nemcsak csúnya, balesetveszélyes is lehet (Tovább képek kattintásra a galériában)

A sárvédőket és a blokknál található takarólemezeket kicsit egyengetni kell majd, de ez egyáltalán nem vészes. Sokkal problémásabb az ülés, amely sajnos nagyon csúnyán volt javítva, a zsanért biztosan nem gyakorlott kézzel hegesztették vissza, ráadásul ehhez a szivacsot sem vették le, így egy jókora lyukat égettek bele. A huzat persze szakadt már, de egy negyvenéves motornál ez nem meglepő.

DSC 0729
Így nézett ki az ülésem a piros bőrhuzat alatt (Tovább képek kattintásra a galériában)

A kipufogó szintén a legrosszabb állapotú alkatrészek közé tartozott, és a kerekekkel is lesz munka bőven. Át kell gondolni a vezetékelést is, hiszen ide-oda betoldogattak, talán több volt a szigetelőszalag, mint a kábel.

DSC 0714
Ez pedig az ülés zsanérja. Szép, ugye? (Tovább képek kattintásra a galériában)

A motor fényezésében szeretnék minél közelebb jutni a gyári színekhez, így örültem annak, hogy a sárvédőn – ha kissé megfakulva is – de a feltehetően eredeti bordó színnek megvan a nyoma. A tankon pedig finom csiszolópapírral sikerült addig hatolnom, hogy a zöldesszürke látható legyen. Egyes források ugyan megadják az ezekhez közelítő RAL-skálás színkódot, de valójában a Simson gyári színei nem felelnek meg ezeknek.

DSC 0731
A gyári szín maradványai (Tovább képek kattintásra a galériában)

A következő lépés majd a lemezek kiegyengetése, és a festésre való előkészítés lesz. Bár átmenetileg visszatért a hideg, és ilyenkor nem élvezem a szabadban a munkát, mégis haladnom kell, ha tavasszal motorozni szeretnék.