2013.09.27. 10:37

A németországi Teutchenthalban, a 2013-as Nemzetek Krosszán mérheti össze tudását a világ legjobbjaival a magyar motokrossz-válogatott. A részvételhez szükség volt a rajongók támogatására is, akik anyagi támogatással segítették a szövetséget, hogy összejöhessen az induláshoz szükséges költségvetés. A versenyt a szeptember 28-29-i hétvégén rendezik. A kemény felkészülés ellenére a magyar csapat nem tartozik a vébé esélyesei közé, nagy eredmény lenne már az is, ha az A-döntőbe - tehát a legjobb húsz közé - bejutnának.

01


A magyar válogatott:

Németh Kornél #82 - MX1-es kategória

Kornél a csapat legtapasztaltabb tagja, már a hatodik csapatvébéjére készül. Legeredményesebb versenye a 2006-os volt, ott megnyerte a B-finálét, a reményfutamot. Sokáig állandó tagja volt az MX1-es világbajnokságnak, 2010-ben második helyezést szerzett a kanadai motokrossz-bajnokságban, és tavaly az év újonca volt a szuperenduró világbajnokságon. 30 éves kora ellenére még mindig jó versenytempóra képes, melyet az ADAC MX Masters sorozaton bizonyított. Idén 18. nemzeti bajnoki címét nyerte meg a hazai bajnokságban.

02


Firtosvári Gábor #83 - MX2-es kategória

Gábor most debütál a nemzeti csapatban, ez lesz pályafutása első felnőtt válogatottsága. A 18 esztendős tehetség a minicrossban Európa elitjéhez tartozott, a felnőtt kategóriákban az Eb-pontszerzésig jutott. 2013-ban minden korábbinál versenyképesebb tempót mutatott a magyar bajnokságban. Szvoboda Bencével végig vállvetve harcoltak az MX2-es elsőségért. Végül második lett ellenfele mögött. 2013-ban a cseh nemzeti bajnokságban is bizonyította tehetségét.

szvobodabence némethkornél firtosvárigábor
Szvoboda Bence, Németh Kornél és Firtosvári Gábor


Szvoboda Bence #84 - Open category

Bence az egyik legígéretesebb tehetsége a magyar motokrossznak. 21 éves kora ellenére már a hetedik nemzeti bajnoki címét szerezte meg a magyar I. osztályú szériában. 2013-ban az ADAC MX Masters kategóriában, valamint a nemzetközi cseh MX2-es bajnokságban húzta a gázt. Utóbbiban még esélyes a bajnoki címre, egyetlen pont a lemaradása ellenfele mögött. Pályafutása legnagyobb sikerét éppen az idei csapatvébé helyszínén, Teutschenthalban érte el: 2011-ban itt szerezte meg első MX2-es világbajnoki pontjait. A magyar csapatban ez lesz a második szereplése, először 2009-ben képviselhette hazáját a felnőtt válogatottban. Azóta sérülések miatt nem tudott a csapat rendelkezésére állni.