2013.12.29. 14:02

Ha a gyerek már megunta a karácsonyra kapott játékokat, vagy a bejgli maradványainak majszolása közben apának-anyának kedve támadt egy kis barkácsolásra, érdemes szétnézni a Yamaha weblapján. A japán motorgyártó jóvoltából most akár Valentino Rossi legendás Laguna Seca-i előzését is rekonstruálhatjuk, ehhez ráadásul nincs szükségünk másra, mint papírra, ollóra, ragasztóra és egy nyomtatóra.

Valentino-Rossi-Casey-Stoner-Laguna-Seca-Cavatappi-2008
Klikk a képre a videóhoz! (Fotó: motolonga.it)

A Doktor még a 2008-as szezonban mutatott be parádés előzést a kaliforniai versenypálya dugóhúzó-kanyarjában. A szenvedő fél a 2007-es bajnok, Casey Stoner volt, akitől Rossi vissza is hódította a világbajnoki címet. Az már a sors iróniája, hogy az idei szezonban Marc Marquez szinte pontosan ugyanúgy előzte meg az olasz zsenit a dugóhúzóban.

photo 001

Ezt az emlékezetes pillanatot örökítette meg tehát a Rossit foglalkoztató Yamaha – papírmodell formájában. Nobutaka Mukouyamának egy évébe telt, míg elkészítette a sablonokat, melyeket most bárki ingyen letölthet erről a linkről. Külön dokumentumban kapott helyet Valentino Rossi, valamint versenygépe, a Yamaha M1, illetve a környezet is – ezen kívül persze útmutatót is találunk a honlapon. Azért, ha figyelmesen megnézzük, valami fontos dolog hiányzik róla. Ez pedig nem más, mint Stoner és a Ducati – bár ez a Yamaha makettjénél érthető is.

pic 004

Persze ahhoz, hogy otthonunkban tudjuk Laguna Secát, nemcsak rengeteg munkára van szükség: a papírral és a tintával sem spórolhatunk túlzottan – igaz, ha csak Rossit és a motort akarjuk megépíteni, alig 40 lapot kell felhasználnunk. A teljes kompozíció ráadásul nem is kicsi, 1,2 méter hosszú és közel 50 centi széles.

pic 003

Aki nem vonzódik annyira a MotoGP-hez, de a papírmodellezést szívesen kipróbálná, számos más lehetőséget is találhat a Yamahánál: többek közt az R1-et, a V-Maxot vagy éppen az MT-01-et is megépíthetjük, a kész modellek fotóit pedig a japán gyártó saját galériájában oszthatjuk meg.