2014.09.28. 12:56

Ha a világ legkeményebb motorversenyeit akarjuk sorra venni, sokaknak egyértelműen a Man-szigeti TT-viadal jut először eszébe. Azonban nemcsak az utcai motorosok, hanem a krosszosok és endurósok között is vannak olyanok, akik igazán elvetemült helyszíneken teszik kockára életüket évről évre. Az ő versenyük ráadásul itt van a szomszédban: az ausztriai Erzberg Rodeóról van szó.

61880 jonny walker 1024

A résztvevők száma rendszerint ezres nagyságrendű, igaz, köztük sokan heccből indulnak, különféle, a célra teljesen alkalmatlan motorokkal. A profik azonban nagyon is komolyan veszik, mindent megtesznek a győzelemért a szinte függőleges partfalakkal, természetes és mesterséges akadályokkal nehezített pályán. Idén a brit Jonny Walker ért célba elsőként – ő 2012 után másodszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára KTM motorjával.

A 2014 nyár eleji futamot pedig most teljes egészében megnézhetjük Walker sisakkamerájának köszönhetően. Elmondva-leírva sokszor szinte elképzelhetetlen, milyen is húsz centivel a szakadék széle mellett egyensúlyozni, átvágni a kiszámíthatatlan mélységű pocsolyákon, roppant sziklákon. Nem tudjuk azt sem átérezni, hogy milyen lehet, amikor a meredek emelkedőn felkaptatva már csak a centikre a képünkbe mászó fotósok akadályoznak a továbbhaladásban.

65252 Jonny Walker 1024

Egy biztos: ezek a srácok arra a néhány percre-órára nem ismernek félelmet, csak az adrenalin és a győzni akarás hajtja őket. Mi pedig ezzel a videóval kicsivel közelebb kerülhetünk ahhoz a hangulathoz, feszültséghez és küzdelemhez, amit ők átélnek ott az erzbergi bányánál.

Fotók: jonnywalkerracing.co.uk