2016.01.16. 13:11

A brit Talan Skeels Piggins nem mindennapi ember. A Brit Királyi Haditengerészetnél szolgált, majd leszerelése után tornatanár lett. Nem sokáig taníthatott, hat hónappal munkába állása után ugyanis súlyos balesetet szenvedett. Éppen motorozott, amikor egy autó fellökte. A szembejövő sávban kötött ki, ahol ráadásul el is ütötték. Mellkastól lefelé lebénult, de nem adta fel. Igazán szép kisfilmet készített róla a Speechless Films.

The Little Person Inside - Documentary from Speechless Films on Vimeo.

A most 45 éves férfi a felvételeken azt mondja, nem sokon múlt, hogy nyaktól lefelé bénuljon meg. Sőt a túlélésre is kevés esélyt adtak neki. Ma már nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy legalább karjait tudja használni. Két évig szinte folyamatosan kórházban volt, orvosaitól megtudta, hogy többé nem lesz képes járni. Ebben az időszakban reménytelennek érezte a helyzetét, és nem látott semmi olyat maga előtt, amiért érdemes lenne még élni.

A fordulatot az hozta meg, amikor egy sorstársa, aki már évekkel korábban tolószékbe kényszerült, lehetőségekről beszélt neki. Ilyen volt a síelés is, amit Talan megtanult: egy üvegszálas székben ülve képes lesiklani a pályán, nem is akárhogyan: különböző versenyeken érmeket gyűjtött, majd 2010-ben a paralimpián is indulhatott.

A következő lépést a motorozás jelentette. Hitt abban, hogy ha már a síelésre képes volt, akkor ez is menni fog. A filmben azt is elmeséli, hogyan választotta ki első motorját a baleset után: a szalonban rábökött a legnagyobb, legszebben csillogó gépre, egy Suzuki GSX-R1000-esre. Nyilvánvalóan segítségre volt szüksége ahhoz, hogy az ő igényeire szabják a motorját, és persze elindulásnál és megállásnál is támogatják őt. Miközben azonban a pályán van, nincs gond az egyensúlyával és a tempóval sem. Érdekesség, hogy mindkét fékkar a jobb kezénél kapott helyet, miután minden kezelőszervet át kellett igazítani.

Nem fél a bukástól, a baleset óta kétszer is elesett már. Ezzel kapcsolatban is egy érdekes, szinte már hihetetlen történetet mesélt el. Műszaki hiba miatt borult motorjával, kórházba vitték, a lába több helyen eltört. Az orvosok felébresztése után amputációról kezdtek beszélni, mondván, nem tudják a bokáját összerakni úgy, hogy arra később ráállhasson. Ekkor árulta el nekik, hogy egy korábbi baleset miatt bénult le.

Jelenleg a Thundersport bajnokságban szerepel. A pályán csatázni, a többi versenyzővel keményen megvívni a legjobb érzés számára. Amikor először volt része test-test elleni összecsapásban egy előzés során, hihetetlen örömmel töltötte el, hogy nem kivételeznek vele. Talan szerint önmagunkból meríthetjük a legnagyobb erőt, és motivációt. Ha valakinek, akkor neki igazán elhihetjük.