2009.12.29. 08:38 Módosítva: 2009.12.29. 09:21

Tisztelt Motordoktor! A kíváncsiság vezérel, amikor ezt az e-mailt írom. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség azon motorok hűtésrendszere között ,amelyek levegő-olaj hűtésűek és azon motorok között ,amelyek léghűtésűek, de rendelkeznek külön olajhűtővel? Úgy veszem észre, hogy ebben a kérdésben nem konzekvensek a márkaképviseletek hivatalos weboldalai sem (pl. a Daelim S2 esetében némely ország weboldala léghűtést emleget, némely oldal levegő-olaj hűtésről beszél.) Köszönettel, Zsolt

Kedves Zsolt!

Valóban jó a meglátás, még szakmabeliek között is vitatéma szokott lenni, hogy egy-egy motorblokk milyen hűtésű, tisztán levegő vagy lég-olaj. A keveredést az adja, hogy sok léghűtéses motoron van olajhűtő, de az attól még nem lesz lég-olaj hűtésű. Azt, hogy egy motor milyen hűtésű, az határozza meg, hogy a munkavégzés helyéről, az égéstérből a hőt milyen elsődleges közeggel vezetik el. Nyilvánvalóan minden négyütemű motorban a kenőolaj is von el hőt, de az elsődleges, nagyobb hatásfokú hűtés általában a levegő (léghűtés), vagy a víz (vízhűtésű motorok esetében).

 Vannak kombinált lég-olaj hűtésű modellek, mint a régebbi GSX-R blokkok, ahol azonban az olajkör úgy volt kialakítva, hogy az olaj a hengerfejről és a hengerekről az általánosnál nagyobb mértékben vonta el a hőt, de a lég-olaj hűtés jogos használatához ezt célzó szerkezeti és konstrukciós kialakításra van szükség. Tehát ha egy blokkon van olajhűtő, az lehet akár lég, akár vízhűtésű is. A Daelim 125 S2 kialakítását tekintve egy léghűtéses blokkról van szó, amelynek van olajhűtője.

Üdv:

Motordoktor

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.