Nem indul hidegen, van tuti módszer?

2010.02.04. 14:07

Jó napot! Nemrégen vettem egy Yamaha XT 600 típusu motorkerékpárt, 1989-es évjárat! A motor melegen pöccre indul, de hidegen szinte lehetetlen berugni, csak vagy a negyvenedik-ötvenedik rúgásra indul, majd felpörög, és le is áll! Melegen már csodálatos. Érdeklődnék, hogy van-e valami tuti indítási módszer, vagy hogy mi is lehet a gondja a motornak! Kérem segítsenek! Róbert

Kedves Róbert!

Ha ennyire nehezen indul, akkor nem a tuti indítási módszert kellene megkeresni, hanem a hibát, ami a nehéz indítást okozza. Ezek közül az egyik legvalószínűbb, hogy a karburátor hidegindítója nem működik, vagy nem dúsít eléggé, de sajnos azt sem zárhatjuk ki, hogy nincs elég kompresszió, esetleg a kettő kombinációja. A felpörög és leáll tipikusan kevés benzinre utal, ha melegen is csinálná, akkor azt mondanám, hogy mellészív valahol, tehát levegőt nem a karburátoron keresztül kap, hanem mondjuk a szívócső guminál.

Amikor rugdosod vagy tízszer és nem indul, vedd ki a gyertyát és nézd meg; biztos vagyok benne, hogy gyengén lesz csak benzines, vagy egyáltalán nem. Ha viszont erősen benzines és a kipufogó vége is szaglik a benzintől, akkor vagy a kompresszió hiányában, vagy a gyújtás gyengeségében kell a hibát keresni. Ne felejtsük el, hogy a kedvezőtlen körülmények közötti indításhoz (pl. hidegindítás szivatóval) kell az igazán erős szikra.

Üdv.

Motordoktor