2010.07.27. 16:40

Tisztelt Motordoki!

Úgy tűnik, a kor és a ráncok (karcok) csak a nőkön tántorítják el a prédára vadászókat: bő tizenéves Yamahám féktárcsazárján és indítózárján is a lopás előkészületeinek nyomait („harapófogó" nyom, torzulás) fedeztem fel a minap. (nappal, békés, társasházas-agglomerációs környéken, no comment)

Tekintettel arra, hogy a „kollektív tudat" a kombinált védelmet tartja nyilván a lopás megnehezítésének egyik eszközeként, S. O. S. szeretnék indításgátlót beszereltetni. Kérem javaslatodat az elérhető technológiák vagy azok kombinációjára vonatkozóan, lehetőleg – a motor értékét figyelembe véve – a néhány ezer/pár tízezer forintos kategóriában.

Üdvözlettel:
Aggódó YamahApuka:)

Kedves Agapeo!

A lopás elleni védelem kérdése nagyon nehéz kérdés, mert érvényesül benne az elektronikus eszközöket forgalmazók lobbija. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy az elektromos eszközök, immobilizerek nem érnek semmit, hanem véleményem szerint néha egy rejtett, ezer forintos kapcsoló legalább annyi védelmet nyújt, mint a villogó ledes immobilizer, ami tudatja a gonosz tolvajjal, hogy készüljön valamiféle védelem ellen. Ha egy rejtett kapcsoló blokkolja a gyújtást, akkor indítózáskor még az is eszébe juthat, hogy rosszul indul a motor, nem jól kezeli a szívatót (ha van) és nem fog nekiállni hibát keresni. Remélhetőleg. A különböző eszközök kombinációja pedig fokozza a védelmet. Tárcsafékzár, lánc, rejtett kapcsoló.

Üdv.
Motordoktor