Versenygéppel utcára? Hiba!

2012.02.02. 10:26

Kedves Motordoktor!


Nekem egy 2004-es ktm exc 525-öm van, használtan vásároltam, Júliusban. A volt tulaj azt mondta, a hengerfej ki lett cserélve 560-as-ra és sok más is (dugó, vezérműtengely, szelepek...) cserélve lettek.

Én használtam a motort kb 1 hónapig.

Azt tudni kell, hogy nem vagyok az a típus, aki csutkára húzza neki, egykerekezik és farolgat, magyarán, normál tempóval, utcai használatra volt csak igénybe véve.

Legtöbbször Dombóvárról jártam fel Budapestre és vissza. Egy alkalommal félúton azt tapasztaltam, hogy a motor akadozik, mintha a benzin kifogyott volna.Többször leállt, de a lendülettől magától beindult. Végül megálltam, tartalékra tettem és újra indítottam. Szépen be is indult, de 5-10 másodperc után újra leállt. Újra indítottam még párszor, és elindultam, de minden alkalommal 10 mp múlva leállt.

A 10.-újraindítás és kis haladás után azt vettem észre, hogy valami el kezdett csörögni a motorban. Elég erőteljes hangon, mintha valami eltört volna benne. Ezek után már nem kísérleteztem, nehogy nagyobb kárt okozzak. A kérdésem az, mi lehet az oka az egésznek? Miért állt le? Miért csörög / zörög benne valami feltünően hangosan? És mi lehet az?
Köszönöm a választ!
(sajnos szerelőhöz még nem tudtam vinni, mivel külföldön dolgozok és csak másfél havonta járok haza, viszont a probléma, és hogy nem tudom, mi lehet a baj, nagyon aggaszt)

Üdv:

Gábor Zoltán

Kedves Zoltán!


Nem tudom így megállapítani a hibát, de akármit el tudok képzelni, ez a motor ugyanis egy versenyenduró. Arra fejlesztették ki, hogy az enduró versenyeken eredményesen szerepeljen, ennek megfelelően a karbantartási ciklusa is versenymotorhoz illesztett.

Utcán használni nagyjából olyan, - autós hasonlattal élve - mintha valaki egy rally autóval hordaná a gyereket az oviba és bosszankodna, hogy hangos a váltó és kemény a kuplung, kényelmetlen az ülés. Ami pedig a meghibásodást illeti, én először a gyújtás állórészét nézném meg, ez le tud lazulni és beleér a lendkerékbe, illetve a pozíció jeladója is le szokott remegni az utcán, állandó fordulaton használt négyütemű EXC-knél.
Üdv.
Motordoktor