Kivették a katalizátort, aggódjak?

2012.04.02. 10:31

Tisztelt Motordoktor,

Adott egy 2004-es évjáratú Yamaha FZ6, amiből a tulaj állítása szerint kivették a katalizátort, a teljesítménynövelés érdekében.

Mi a véleménye erről? Ha jól tudom, ezen a motoron már van check engine lámpa (azaz mögötte vezérlőegység) az hogy tud megbirkózni a katalizátor hiányával?

Mit okozhat a katalizátor hiánya hosszú távon egy katalizátorosra tervezett rendszerben?

köszönöm a válaszát és üdv:

István

Kedves István!

Mivel az FZ6-os egy lambda szondás rendszerű modell, így a katalizátor hatásfokát nem méri. A keverékképző rendszer beállítja a megfelelő értéket a lambda jele alapján és nem törődik vele, hogy a katalizátor mit tesz vagy mit nem tesz, illetve ott van-e. Az egyetlen probléma műszakilag a kipufogó megváltozott fojtása lehet, mely szélsőséges esetben okozhat esetleg szelepbeégést, de ez csak elmélet, a gyakorlatban nem jellemző, pláne ilyen kis fojtás módosításnál.

A legnagyobb probléma ott lehet, hogy a kipufogó ilyen módon történő átalakítása nem engedélyezett, a motor eredetileg euro2-es környezetvédelmi osztályú, de csak katalizátorral. Ha a törvényeket szigorúan vesszük, akkor a motor így átalakítva közúti közlekedésre nem alkalmas.

Üdv.

Motordoktor