Trükközhetek az olajjal?

2012.04.29. 10:24

Autós olaj, jó lesz?

Kedves Motor Doki!

Ha 4-ütemű robogóba (se klasszikus váltó se kuplung) 10W40 motorkerékpár olaj helyett 10W40 autó olajat teszek (magasabb minősítés) milyen rossz vagy milyen jó várható?

Üdv. S.G.

Kedves Gergő!

Általánosságban elmondható, hogy az autóba való motorolajok más adalékolásúak, mint a motorkerékpár olajok. Az autós minősítés általában az API SG, SH, stb. teljesítményszinttől függően, a motorkerékpárok minősítése pedig a JASO MA vagy MB, ahol az MA szintű való az olajfürdős kuplungokhoz.

A nem olajfürdős kuplungokhoz való olajok esetleg tartalmazhatnak olyan súrlódáscsökkentő adalékokat, amelyek a kuplung csúszását okozhatják, ha nem is azonnal, később biztosan. Ez vonatkozik a JASO MB olajra is, amely nem alkalmazható a JASO MA helyett.

Mindig a gyártó előírásait kell figyelembe venni a motorolaj kiválasztásakor, ugyanis az autó motorjához adalékolt olaj eltérhet a motorkerékpárokba való olaj adalékolásától, még akkor is, ha nincs olajfürdős kuplungja. Ha a gyártó engedélyezi az API /ACEA minősítésű olajat az általánosan elterjedt JASO motorkerékpár minősítés helyett, akkor használható. Ha nem, akkor én nem tenném bele, bár hirtelen meghibásodást nem fog okozni.

Üdv:
Motordoktor