Láncfűrészolaj a motorba? NE!

2012.09.20. 16:25

Helló,

Van egy Honda,kétütemű robogóm. Most furattam meg a hengerét és kapott új dugattyút+tűgörgőt is. Alapjáraton,helyben járattam 1,5 órát, majd bevittem egy zárt térbe, sajnos. Amikor kimentem, teljes fordulatszámmal pörgött, úgy 5-10 percet.4 liter üzemanyaghoz tettem,0,8 dl stihl motorolajat, azzal járatom+amit az olajszivattyú adagol. Az lenne a kérdésem, hogy ez okozhat-e károsodást a későbbiek folyamán a motor működésében. Úgy érzem, erő van benne, csörgő hangot nem hallok ha jár.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Róbert

Kedves Róbert!

Hát valóban nem ez a legjobb bejáratási módszer, hanem a nomrál üzemi körülmények közötti gurulás, nem erőltetés, az egy helyben járatás nem okos dolog, pláne nem így, magára hagyva egy órára. Remélhetőleg nagy kárt nem okozott a pörgés, de nem használt neki az biztos.

Viszont megint fel kell hívjam a figyelmet erre a széles körben elterjedt tévhitre, hogy a kétütemű motorba nagyon jó a Stihl láncfűrész olaj. Erre az indoklás általában az, hogy ezek a láncfűrészek nagy fordulatúak és a motorkerékpár vagy robogó kisebb fordulatú, így bírnia kell. Ez egy tévhit.

Igaz, hogy a fűrészek üresjárati fordulatszáma 2500 körül van, a maximális fordulat meg 13 ezer körül, de ez csak egy dolog az olaj kenőképességét tekintve, még van mellette másik 10, például a koksz képződés, az egész gyorsasága és a többi. A motorkerékpárba motorkerékpárokhoz fejlesztett olaj kell, azokból is lehet kapni drága szintetikus olajat, a láncfűrészekbe pedig láncfűrész olaj kell, mert azokhoz fejlesztették és adalékolták. Egy kiemelt üzemi jellemző - ez esetben a fordulatszám - alapján választani más eszközbe való olajat teljesen hibás elképzelés.

Üdv.

Motordoktor