Leáll és nem indul. A hideg miatt?

2012.12.12. 10:11

Kedves Motordoktor!

Nemrég vásárolt Honda VT250 Spada típusú motorkerékpárom nem nagyon akar beindulni. Ha véletlenül sikerül neki, akkor kb 1-2 másodperc után leáll, hiába húzok némi gázt neki. Ezután pedig már lehetetlen beindítani még egyszer. Az akkumulátor jó, egy napja sincs, hogy feltöltöttem, az indítómotor is dolgozik erősen, de semmi. Szivató, gyújtás rajta, benzincsap megnyitva, üresben van, letámasztó nincs lent, kuplung, fék behúzva.

A motor kinti nyitott garázsban áll. Vásárláskor semmi gondja nem volt még, egyből indult. (Melegebb is volt az idő, tény.) Még a téli elrakás előtt szeretném ezt megoldani, hogy ne tavasszal kelljen foglalkozni a problémával. Esetleg van valami ötlete, hogy mi lehet a probléma, vagy rengeteg oka lehet?

Előre is köszönöm,

Üdv,

Zoltán

Kedves Zoli!

Valóban rengeteg oka lehet, de én elsősorban a szívató rossz működésére gyanakodnék, illetve arra, hogy az alapjárati benzin-levegő keverék, valamint a hidegindítási dúsítás is kevés. Ezek a japán belpiacos gépek nagyon élesre vannak karburálva és nem ilyen hideg időre. Ilyenkor a rossz indulás, valamint a menet közbeni karburátor jegesedés elég gyakori. A jelenségen úgy lehet úrrá lenni, ha az alapjárati rendszert, illetve a hidegindító rendszert kicsit megdúsítjuk, akár fúvóka cserével.

Általában ez megoldás szokott lenne, azonban ez csak egy tipp, egy jellemző dolog a konkrét motornak még számos hibája lehet.

Üdv.

Motordoktor