Hidegindításnál köhögni kezd

2013.03.18. 17:03

Tisztelt Motordoki!

Idén ősszel szereztem be első motorként egy 400-as Banditot (1996), és használom teljes megelégedéssel. Szépen rendbe rakott példány, jól is megy, gond se volt még, egyet leszámítva, ami mostanság jött elő.

A probléma szinte csak és kizárólag hidegindítás (értsd kb. pár nap után) jelentkezik. Ráadom a gyújtás, és kezdem az indítózást, ami kb. két másodpercig működik, majd teljesen elhallgat, nincs indítózás se.

Ma jöttem rá, hogy ilyenkor, ha nyomva tartom az indító gombját, valamiféle szívó hang vagy hasonló jön a motorból. Gondoltam, mi baj lehet, megpróbáltam sokáig nyomva tartani, hogy kiderüljön mi fog történni. Kb. 10-20 másodperc múlva újra elkezdett "köhögni" és elég simán indult. Viszont amíg erre nem jöttem rá, ilyenkor imádkoztam, hogy frédi módszerrel „betalpaljam”. Nem tudod véletlenül mi lehet ez? Nem tudnék erre hogy rákeresni, szerelőm meg még nincs.

A választ előre is köszönöm.

Race

Kedves Rave!

Ez valóban elég furcsa, utalhat az indítógomb ellenállására is, de az akkumulátor gyengülésére is. A szívó hang lehet elektromos eredetű, hiszen ennek a motornak számos elektromos berendezése van, relék és egyéb aktuátorok.

Azt javasolom, hogy először győződj meg róla, hogy az akkumulátor teljesen fel van-e töltve és a kapacitása rendben van. Ezt egy elektromos műhely terhelő villával két perc alatt megméri. Ha ez rendben van, akkor az indítógombot kell megvizsgálni, ennek oxidációja is okozhat ilyen hibát, valamint a motor testpontjait, különös tekintettel az akkumulátor negatív pólusának a vázhoz csatlakozó pontjánál. Persze az akksi saruk szoros érintkezése is fontos.

Ha ezeket végignézed, biztos találsz valami hibát. Ha mégsem, akkor keresned kell egy szerelőt, mert valószínűleg az indító motor környékén lesz a hiba, de az már nem ennyire egyszerű feladat.

Üdv.

Motordoktor