Árokba hajt, ha nem fogom a kormányt

2015.01.10. 13:28

Tisztel Doki!
Szeretném a kikérni a véleményét. 2004-es Honda Hornetem van, amin a kormány egy ideje elkezdett jobbra húzni. Vezetés közben nem kell erősen tartani, nem akar kitörni, de érzem, szeretne a saját útján járni. Ha elengedem, akkor aggasztóbb a helyzet, határozottan megindul jobbra. Nem kell nagy erő a visszatartásához, de zavar, nem biztonságos, nem jó így. Fékek rendben vannak a villa úgyszintén. A motor nem volt törve. Mi okozhatja ezt a problémát?

Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel: Tibor

Kedves Tibor!
A félrehúzást több dolog okozhatja, de leggyakrabban a nem pontos láncfeszesség állításából adódó nem egy nyomon futás. Meg kell nézni, hogy a hátsó kerék pontosan van-e a lengővillában, a villapapucsokban egyformán van-e a tengely oldalanként.
Másik ok az elhasználódott gumiabroncs, illetve a rosszul beállított, esetleg beverődött kormánycsapágy lehet.


Érdemes valahogy felemelni az elejét (tehermentesíteni) és megmozgatni a kormányt, nincs-e olyan pont, ahol kicsit szorul. A gumikat pedig szemrevételezéssel megvizsgálni. A rossz egyenesfutás gyakran jön az első kerék kopáshatárig kopott gumijából, amely felülete nem egyenletesen kopott, illetve alkotója deformált, mert pl. alacsony nyomással használták. Hasonlóan a hátsó gumi is tudja ezt okozni.
Én első körben ezeket nézném meg.

Hasonló témában már írtunk korábban is, érdemes elolvasni.

Üdvözlettel:
Motordoktor