Igazságot a villaolajnak!

2015.07.01. 16:49

Kedves Motordoktor!

Az első villa teleszkópjára vonatkozna a kérdésem. Kell-e megadott idő/kilométer eltelte/megtétele után a teleszkópban olajat cserélni? Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények és eléggé eltérő információkat kaptam, ezért szeretném tisztázni a kérdést.

Vannak akik szerint szezononként, vagy két évente, illetve 20-30-50 ezer kilométer után ki kell cserélni az olajat a teleszkópban. A másik tábor azt vallja, hogy amíg nincs vele probléma, nem elereszt, nincs baj a szimeringgel, addig ne nyúljunk hozzá, ne bontsuk meg. Melyik az igaz? Az olajcsere automatikusan szimering cserét is jelent?

Köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel: Sanyi

Kedves Sanyi!

A teleszkóp olajcserével a gyártó utasításait kell követni - általában a fékfolyadékhoz hasonlóan két évet adnak meg. Ők tudják, hogy milyen belső konstrukciójú, és kell-e benne rendszeresen olajat cserélni. Általánosságban elmondható, hogy az olaj a teleszkóp szárban is használódik, degradálódik. Nem csak a fizikai tulajdonságai, például a viszkozitása változik meg, hanem egyéb szennyeződések, fém kopadékok is kerülhetnek bele, amelyek együttesen rontják a csillapítást. A kémiai megváltozása, romlása nem annyira jellemző, így adott időnként nem szükséges cserélni, de a futásteljesítménnyel arányosan én azt mondanám, hogy igen. A munka miatt ilyenkor érdemes szimmeringet is cserélni, mert elég bosszantó, ha olajcsere után kis idővel meg a szimmering miatt kell ismét szerelnünk, és esetleg túrát kihagynunk. A futásteljesítményt nehéz behatárolni, de túramotor esetében nagyjából 20-40 ezer kilométer, terepen is használt motor esetében pedig 10 ezer kilométerenként én javasolnám, a cserét az első villaszárakban.

Üdv.

Motordoktor