Mit kell tenni, ha besült a blokk?

2015.08.28. 15:38

Üdv!

Hatalmas problémám van! Hanyagságból nem ellenőriztem a motorolaj szintet egy Honda NX650 Dominatorban, olajcsere után 4000 km-rel besült a blokk. Ma szedtem szét, és kb. 3 dl olaj volt a blokkban. Motorozás közben éreztem hogy elgyengül a motor így félrehúzódtam, és akkor már kész volt a baj, le is állt magától. Az önindító tekerte a motort de nem volt képes beindulni, még csak nem is ígérgetett. Később viszont tolásra beindult! A kérdéseim a következők lennének:

-Van rá esély hogy a henger nem ment tönkre, illetve a gyűrűk nem törnek szét?

-Ha új olajat öntök bele, használható lesz még a blokk?

-Ha ezek esélytelenek, miket lenne érdemes kicserélni a blokkan?

Még az volt számomra nagyon érdekes, hogy sosem füstölt a motor se hidegen se melegen, és mégis hogy bírt megenni ennyi olajat? Soha nem volt egy csepp olaj sem alatta.

Válaszukat köszönöm!

Dávid

Kedves Dávid!

Nem értem, hogy mit jelent, hogy ma szedted szét a motort és mégsem látod a kérdezett szerkezeti elemek állapotát. Esetleg csak a blokk fedeleket vetted le? A Dominator a vázban is tart olajat, a blokkban nem is kell sokkal többnek lenni, mint 3 dl.

Ha a motor nem kapott elég olajat, akkor számos probléma lehet. Ha viszont legalább tolásra beindult és nem kopogva járt, akkor mégsem lehet akkora a baj, talán nem is az olajjal volt a baj. Ha olaj nélkül járatod, akkor hamar olyan kopás és hőterhelés keletkezik, hogy utána már nem indul el a nagy furatú egyhengeres.

Én azt javasolom, hogy vidd el egy tapasztaltabb szerelőhöz, aki jobban megvizsgálja a blokkot, esetleg egy rész-megbontásos vizsgálatot is csinál.

Ezek után kiderül, hgy használható-e még a blokk.

Ha valóban megszorult, akkor minimálisan henger és dugattyúcsere szükséges, de számos egyéb alkatrész is sérülhetett, csapágyak, egyéb szerkezeti elemek. Ezt előre nem lehet megmondani, csak szétszerelés után.

Üdv.

Motordoktor