2017.02.13. 13:28

Tisztelt Doki!

Van egy kínai 4 ütemű robogóm, a múlt nyáron lett fúrva a henger, új dugót és gyűrűket kapott, és azóta enyhe kéken füstöl. Van amikor jobban, van amikor szinte nem is látszik, mi lehet az oka?

Üdv: Balázs

Kedves Balázs!

Az oka a füstölésnek az, hogy az égéstérbe kenőolaj jut, amely nem tud nyom nélkül elégni, az egyik égésterméke például a szemmel látható füst. A kenőolaj bejuthat a szelepek szára mellett is, ilyenkor általában motorféken, vagy motorfék után füstöl, de a pontatlan gépmuka miatt rosszul illesztett dugattyú mellett is, illetve a gyűrűhézag, vagy a rosszul feltett olajáteresztő gyűrű miatt is lehetséges.

Mielőtt azonban szétszednénk, a felújítás után mindig érdemes hosszabb-rövidebb bejáratási időszakot tartani, ez általában 1000-3000 km, ezidő alatt bekopnak a gyűrűk, illeszkedik a hengerfalhoz és az egyéb megmunkálási nyomok is eltűnnek, normalizálódnak. Ha azonban ekkor is magas lesz az olajfogyasztás, akkor a gépmunkával, a dugattyúval, vagy valami egyéb alkatrésszel nem stimmel valami, nem lesz más megoldás, csak a megbontásos vizsgálat.

Üdv.

Motordoktor