Rendszám nélkül, hobbicélra

2012.07.12. 10:01

Tisztelt Nepperűző!

Enduro motort szeretnék venni, de csak a közeli susnyásban csapatnék vele, közúton alig, szinte soha nem közlekednék vele. Nagyon sok motort hirdetnek papírok nélkül, hobbi enduroként jóval olcsóbban, mint rendszámos társaikat, van amelyikben még vázszám sincs. Ezeket meg szabad venni? Honnan tudom, hogy nem lopottak? Nekem sem kellene rá rendszám, de a vásárlásukkal bizonytalan vagyok.

Üdv.

Misi

Kedves Misi!

Rendszám nélküli motort csak zárt pályán, magánterületen szabad használni. A közút nem csak a többiek által is használt aszfaltozott út, hanem a határba kivezető földút is az, tehát ezen sem legális a rendszám nélküli motorkerékpár használata. Ez azonban csak az egyik része a dolognak, a másik pedig a rendszám nélküli motor beazonosítása és a tulajdonjog átruházása körüli nehézkesség, pláne ha még a vázszám, mint egyedi azonosító is hiányzik.

Én azt mondom, hogy olyan motort, aminek a vázszámát eltüntették, nem látszik, vagy szándékosan megváltoztatták, illetve erre valószínűsíthető kísérletet tettek semmiképpen nem vennék. Az egyedi azonosító a motor „személyi igazolványa”, anélkül beazonosíthatatlan és könnyen orgazdává válunk még jóhiszeműen is. Nem akarom feltételezni, hogy minden rendszám nélkül árult motorkerékpár lopott, de sajnos a tapasztalat az, hogy ezek javarészének az előéletében van egy kis gubanc, esetenként csak egy nem megfelelő forgalomból kivonás.

Amelyiken meg nincs vázszám, az szinte biztos, hogy nem tiszta.

Rendszám nélkül csak nagyon részletes adásvételivel vásároljunk, amelyre a motor vázszámát felírjuk, az eladó adatait teljes részletességgel és alaposan ellenőrizve írjuk rá, lehetőleg a lakásánál, ne egy parkolóban, sebtiben vásároljuk meg a motort. Ha később mégis valami probléma derülne ki a motorról, ezzel az okmánnyal tudjuk majd igazolni, hogy hogyan került hozzánk a motort. Ez azonban adott esetben nem lesz arra elég, hogy megtartsuk a motort, csak arra, hogy a polgári perben ne vádlottként szerepeljünk.

Üdvözlettel

Nepperűző