Hallgass az asszonyra, igaza van

2012.08.29. 07:13

Üdv!

Csak egy jó indokot mondjatok, amit otthon beadhatok. Nagy nehezen sikerült megértetnem a feleségemmel, hogy a munkába járáshoz kell egy motor. Naponta átjárok Ausztriába dolgozni, 16 km-t a táv kaputól a melóig.

A kocsi 10-et fogyaszt, de egy jó 125-össel 3-ból megjárnám. Jogsim is van, korlátlan, még 30 éve megszereztem. Drága feleségem ellenezte a nagymotort, de megbeszéltük, hogy létezik ügyes, biztonságos, spórolós, így a különbözetet majd elnyaraljuk, ez még őt is meggyőzte.

Osztrák kollégám megemlítette, hogy eladná öreg Yamaháját, XZ550. Kipróbáltam, tetszett a nyolcvanas évekbeli formája meg a V2-es motorja. Nem is kér érte sokat, 800 eurót, de nem tudom hogy adagoljam be otthon. Nem tudtok egy jó indokot miért járok jobban egy nagymotorral, mint a kicsivel? Nektek annyi motorotok van, mit szoktatok mondani az asszonynak?

köszi

Zsolt

Kedves Zsolt,

azt hiszem, ez inkább egy kommunikációs tréningre való kérdés, a haladó csoportba, a meggyőzési technikák közé. Mindent meg lehet magyarázni, „ha szeretsz, megérted drágám”, de ez nem jó dolog – azt hiszem, jelen helyzetben amúgy is a feleségednek lenne igaza.

Bármilyen bizonyított négyütemű 125-össel jobban jársz, mint a Yamaha közepesen rossz hírű kéthengeresével. A 82-ben bemutatott gépet két év gyártást élt meg: se formáját, se állandó hibáit nem tolerálták a vevők.

A 70 fokos V2-es olyan, mint egy fél V-max blokk, ami negyedannyira se megy. Karburátorproblémák, pusztuló önindító és gyújtás jellemezte, rohadt a kipufogója és nem sikerült normális futóműhangolást sem összehozni a japánoknak.

Az XZ utód nélkül szűnt meg, senki sem siratta. Fenntartása nem könnyű, hisz a Yamahára amúgy is jellemző, hogy a harmincéves elfeledett modellekhez már nem nagyon kínál (megfizethető áron) pótalkatrészeket.

Komolyan, hallgass az asszonyra, vegyél bármit, csak ne ezt. Munkába akarsz játni, célszerszámra van szükséged. Takarékos, egyszerű megbízható akármire – menj fel B125-ös oldalunkra, böngészd a modellválasztót, vagy ess neki a willhaben.at-nek. Biztos vagyok benne, hogy találsz valamit, ami neked is jó lesz és a feleségeddel sem kell összekapni miatta.

Zirig Árpád