Használt olaszt vennék. Szabad?

2012.09.14. 10:08

Kedves Totalbike!

Motorvásárlással kapcsolatban kérem a tanácsod. Nézegetem a Cagiva River naked/túramotorját, épp az elképzelésimnek megfelelő lenne, néha kettesben hétvégi belföldi túrára, laza krúzolásra, nem túl erős, az ára is jónak tűnik. Nem ismerem a típust, érdemes- e szemezni vele, vagy felejtsem el? Nem vagyok egy nagy szerelő, fontos a megbízhatóság, azért persze szükség esetén a jó alkatrészellátottság, milyen típushibáiról tudsz esetleg, stb.

Köszönöm a segítséged:

Géza

Kedves Géza!

Mivel bizonytalanok voltunk a River kilétét illetően, felhívtuk Varga Ákos motorkereskedő-versenyzőt, aki rengeteg használt motorkerékpárt és robogót hoz be Olaszországból és az említett egyhengeres, 34 lóerős Cagivával is volt már dolga. Ákos csak annyit mondott, nem lesz nagy gond a géppel, feltéve, hogy nem romlik el komolyan, illetve nem kell hozzá bármilyen, típussepcifikus alkatrész. Ha igen, az ebay-re leszel hagyatva, ugyanis a Cagiva jelenleg szunnyadó márka, a River pedig amúgyis egy nagyon ritka típus itthon. Motorja kellemesen nyomatékos, de a motorkerékpár összességében nem jobb, legfeljebb olcsóbb, mint egy hasonló korú és állapotú Honda CB500 vagy Suzuki GS500, esetleg egy Kawasaki ER-5. Talán kicsit egysíkúnak tűnik ezeknek a kéthengeres tucatmotoroknak a visszatérő emlegetése, de szerény anyagi körülmények közt, vagy puszta józanságból mi magunk is ilyesmi gépeket vennénk. Ha olcsón szeretnél motorozni, nagyobb biztosnágban vagy, ha közismert gépet választassz. A három japán vételára sajnos magasabb, mint a 3-400 ezerért kínál kevés Rivereké, de ebben az árban éppen az imént taglalt felhasználói biztonságérzet érvényesül.

Amúgy a Cagivával, mint márkával nincsen bajunk. Ott volt például a hatötvenes és ezres V2-es blokk köré épített Raptor típuscsalád, melyet ugyanaz a Miguel Angel Galuzzi tervezett, mint a Ducati Monster első generációját. Azt egyenesen a legjobb menekülőútnak tartjuk a Suzuki SV-től, hiszen a blokkjuk azonos, csak éppen a Cagiva formái, hát, mások.

Üdvözlettel: Zách Dániel