Faragjam a régit, vagy cseréljem le egy még régebbire?

2015.07.23. 07:39

Kedves Nepperűző!

Van egy 2001-es Suzuki SV650S-em. Igazából nagyon szeretem ezt a motort, a teljesítménye is bőven elég a számomra. Viszont így 3 év után világossá vált számomra, hogy ez a csutkakormány dolog nem az én világom. Mivel elég sokat túrázunk a párommal, a hosszú utak végére bizony elzsibbad a csuklóm, illetve a derekam is sajog kicsit. Külföldi fórumokon láttam, hogy egy páran átalakították túrakormányosra az SV-t. EBay-ről kb. 90 ezer forintra jönne ki a dolog villahíddal, bowdenekkel mindennel.

Viszont felmerült bennem a kérdés, hogy vajon érdemes-e nekiállni faragni az SV-t, vagy inkább adjam el, és a túrakormányra szánt pénzt az SV-ért kapott összeghez hozzácsapva (meg még egy kicsit) vegyek egy másik motort. Ami tetszene is, és árban is elfogadható lenne, az a Yamaha TDM850 viszont annyi pénzért amit szánnék a dologra (max 700 ezer + átírás) ilyen 98-99-2000-es évjáratú motort tudnék venni, tehát a mostaninál öregebbet.

Mit javasolsz?

Válaszod előre is köszönöm:

Józsi

Kedves Józsi!

Nehéz kérdés. A váltás mellett elég sok érv szól: a TDM850 jó motor, sokaknak tetszik is, bőven adtak is el belőle, főleg Németországban pörögtek rá a népek, vitték is szép számmal, és a Yamaha neve nagyjából garancia is volt a minőségre. Az első szériák (3VD) azért messze voltak a tökéletestől, de igazából a második (4TX1-4TX3) sem volt az, de az 1999-es facelift utániakba (4TX4-4TX9) már tényleg nehéz belekötni, én ezek közül válogatnék. Ráadásul lényegesen jobb egy TDM-mel túrázni két főnek, mint egy SV-vel, jól lehet dobozolni, szóval nagy a csábítás.

Ugyanakkor számolj azzal is, hogy a motor vételénél kifizetett adminisztrációs költségek önmagukban elviszik a kormányátalakítás árát, ráadásul az SV650 is nagyon jó és megbízható motor, ha elégedett vagy vele, nem biztos, hogy meg kell válni tőle - ráadásul már évek óta nálad van, tudod, hogy megkapta a karbantartásokat, ismered a dolgait, tudod, hogy nem gányoltad (feltételezve, hogy karban volt tartva és nem volt gányolva). Ráadásul nekem soknak tűnik az a 90 ezer a kormányátalakításra, hiszen az SV650N alkatrészeit kell beszerezni hozzá, konkrétan egy felső villahidat kormánnyal és befogóval, ami nagyjából 30 rongyból megoldható. Erre jön rá az új fékcső - itt érdemes meglépni tuningnak a fékfonatost - ami nagyjából tízezer, ha nincsenek extra igényeid. A gáz- és a kuplungbovdent egyébként némi makramézással és kreativitással el lehet úgy vezetni, hogy elérjen a helyére és ne törjön meg (az utóbbira márkaszervizben végzett átalakításnál sem figyelnek oda), de igazából akkor lesz jó, ha vagy veszel bontottan a naked változathoz valót, vagy párezer forintból legyártatod egy haza kisiparossal. Én a helyedben inkább faragnék, de azért próbáljatok ki együtt egy TDM850-et, és ha azon úgy érzed, hogy révbe értél, akkor nyugodt szívvel cserélj.

Üdv:

Nepperűző