50-es zord időben is

2015.08.25. 18:09

Üdv!

Motorok között nagyjából kiismerem magam, de a röpsúlyos kuplung eddig érdeklődési körömön kívül esett. Ez továbbra sem változott, azonban a szükség nagy úr, tanács kellene: 9 kilométeres, vidéki, dimbes-dombos, napi munkába járáshoz keresek robogót. Lehetőség szerint egész évben használnám (jó időben most megoldom biciklivel is), úgyhogy az időjárás-védelem fontos (télre szerelnék rá kézvédőt, kötényt és nagy plexit). Ami még lényeges: 50 ccm (külföldön elég drága a biztosítás), négyütemű motor, megbízhatóság (melóba muszáj menni). Persze használtat keresek, de pár tízezer forint oda-vissza nem a világ, és a fogyasztása is biztos kevesebb lesz, mint a családi hétülésesnek, szóval az ár és ez nem elsődleges szempontok. Milyen konkrét típust érdemes keresni?

Üdvözlettel: Zoli

Kedves Zoli!

Hogy külföldön mi a helyzet 50-es ügyben, azt annyira nem tudom, pláne, hogy országot sem írtál, de itthon igen nagy az árkülönbség a kettő és a négyüteműek között. Ennek egyik oka, hogy a négyütemű blokkok sokkal bonyolultabbak, több alkatrészből állnak, finomabb műszerek, másrészt a 4T robogók viszonylag friss jövevények itthon. Míg kétüteműből tényleg nevetséges összegért találni olyat, amivel akár egy Le Visontát is végig lehet nyomni, addig a használt négyüteműek lényegesen drágábban kezdődnek. Tehát a 2T vs. 4T viadal újragondolása akár felezheti a költségeket, mert a különbség nem pár tíz ezer forint.

Piaggio Liberty 50 4T
Piaggio Liberty 50 4T

Ha viszont megvan a keret egy jó négyüteműre, akkor a következő szempont legyen. Téliesíthetés: kapható-e hozzá nagy plexi, kormánymuff és lábtakaró? Illetve fel lehet-e ezeket egyszerre szerelni? A téli gumit direkt nem írtam, azt már minden méretben árulnak robogóra.

Tapasztalatom szerint az ötvenes robogók közül a Yamaha és a Honda 4T blokkjai a legjobbak, de a Piaggio csoporttól származó 4T ötvenesekre sem szokott panasz lenni. A Piaggio Liberty 50 4T egyébként az összes szempontnak megfelel, de egy Kymco Agility 4T ellen sem nagyon tudnék érveket felhozni.

Üdv: Nepperűző