80% város, 20% városon kívül

2015.09.01. 17:45

A fő probléma, hogy még a nagy díványrobogókon sem fér el a lábam.

Tisztelt Nepperűző!

Azzal a problémával fordulnék önhöz, hogy robogót szeretnék vásárolni magamnak nagy részben városi rohangálásra (80% város, 20% városon kívül) illetve ritkábban a fővárostól 80 km-re lévő nyaralóhoz való lejutásra. A problémám, hogy 191 cm magasságommal és 95kg súlyommal kevés robogón tudok kényelmesen utazni. Használtam Suzuki Burgman 400-ast, majd 650-est, de a térdemet állandóan bevertem. Kipróbáltam a T-max-ot is, de ott meg a kormány akadt a térdembe, hasonlóan a Majesty-hez.

Tud esetleg olyan nagyobb (minimum 300 ccm) robogót ajánlani, amivel többé-kevésbé kényelmesebben motorozhatnék? Fontos szempont, hogy időnként két személlyel is lehessen használni.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.

Péter

Kedves Péter!

Ha a Burgman 650 is szűk, akkor nem nagyon van kiút. Én adnék egy esélyt a Silver Wing 400/600-nak, illetve ha nem ragaszkodsz a díványrobogókhoz, akkor tegyél egy próbát a Piaggio Beverly 350/500-zal is. Azokon ugyanis derékszögben ülsz, ami alatt azt értem, hogy a combhoz képest a lábszár és a törzs is derékszöget zár be, emiatt alacsony és magas embereknek is egyaránt kényelmes tud lenni.

Honda Silver Wing 600
Honda Silver Wing 600

Beverly-ből a 350-est ajánlom, ami bár gyengébb, de 50 kilóval könnyebb az 500-asnál, vagyis nagyjából ugyanazt a dinamikát nyújtja, miközben kevesebbet fogyaszt és megbízhatóbb is. Ha 500-asban gondolkozol, akkor a dupla gyertyásakat keresd, ez régebben a Beverly Cruiser volt, a 2011-es ráncfelvarrás után viszont az összes alváltozat is megkapta a nagyobb és erősebb blokkot.

Piaggio Beverly 350
Piaggio Beverly 350

A Beverly nem olcsó motyó, általánosan elmondható róla, hogy kis törés kis pénzbe kerül, nagy törés viszont sokba - az utóbbiakat nem is szokás rendesen megcsinálni. Az 500-as típushibája a vízpumpa folyása és a feszültségszabályozó elpusztulása. Nem gyakran, de előfordul, hogy alapjáraton a kuplung csörögni kezd, majd gázra elhalkul. Ezeknél egy ponthegesztés engedett el, javítani sajnos nem lehet, csak cserélni, igaz, a zajon kívül nem jelent gondot. Azonban más gyanús hangokra érdemes odafigyelni, a csattogó szíj vagy a vezetőgörgő megállt csapágya esetén minél előbb érdemes felkeresni a szervizt. Az öreg ötszázasoknál előfordul, hogy rángatva, szaggatva mennek. Olyankor az elektronikus AC a hibás, ez általában javítható, de ha új kell, akkor az sokba, legalább (!) hatvan ezer forintba fog fájni.

Üdv:

Nepperűző