Endurót és szupermotót egyben

2015.09.22. 17:32

Tisztelt Nepperűző!

Motor vásárlás előtt állok. Eddig sport motorjaim(400-600-1000 ccm) voltak, de szeretnék endurozni és supermotozni is, a keret ~800.000 Ft+átírás és szerviz. Ezekben a kategóriákban annyira nem vagyok képben.Melyiket ajánlanád ezek közül?

- Husaberg FE 450-650

- KTM EXC 450-525

- Honda XR650

Vagy valami mást ajánlanál?

Köszönöm!

Pisti

Honda XR650L
Honda XR650L

Szia Pisti!

Nem kezdeném távolról, mert feltételezem, láttál már ezt-azt. A Honda XR650 nehéz, mint a dög, nem is annyira erős, elvégre egy régi, léghűtéses blokk van benne. Ha ismerős, nem véletlen, ez a Honda Dominatorból is ismert RFVC, ami igen tartós, ha betartják az elég rövid szervizintervallumokat. Sem szupermotóként, sem enduróként nem a műfaj csúcsa, legalábbis az általad megadott mezőnyben, sport célú felhasználásra nem.

A Husaberg FE sorozat nem lenne elborult gondolat, elég penge motorokat mutattak be. Üzemórás, veszedelmes gépeket, de a fékeken és a futóművön nem spóroltak. Ha komolyan, sportszerűen használnád, és rendben van, akkor vedd meg.

Husaberg FE 450 - F mint négyütemű, E mint enduró
Husaberg FE 450 - F mint négyütemű, E mint enduró

A KTM EXC 450/525-ről ugyanezt tudom írni: bitang masina, de az utcai motorok után meglepően sok és sűrű karbantartást igényel, nem üres duma a versenygépezés. Amúgy mégsem ez a legnagyobb para terveddel, mert mint írtam, gyanítom, láttál már ezt-azt. Ott kerülhet homokszem a gépezetbe, hogy jellemzően endurókat nézel, amiket +150-300 ezer forint aztán szupermotósítani. Mert nem elég a kerekeket lecserélni. Az endurós fékek szupermotón kevesek lesznek, ahogyan a futómű is lágy lesz, és az áttétel sem biztos, hogy ki fogja adni. A témát már korábban a Motordoktor alaposan körbejárta, ajánlom az ő írását.

Üdv:

Nepperűző