Choppert vagy normális motort?

2016.11.07. 10:08

Kedves Nepperűző!

Motorvásárlás előtt állok és tanácsot szeretnék kérni. 30 évesen, friss jogsival két model között vívódok: Honda VLX600 (kicsi Shadow) 2002-ből, illetve egy Honda CBF600, 2005-ös kiadás között. Az ár teljesen azonos.

Tudom, hogy nem egy kategória a két moci, de több helyen olvastam, hogy akár kezdőknek is megfelel, mivel elég kezesek...

172 cm es 80 kg vagyok, nem szeretném megkerülni a Földet motorral, de azért kisebb kirándulásokra (max. 500 km) el szeretnék majd menni vele, néha akar 2 személyel is. A száguldozás egyáltalán nem szempont. Autóval se szoktam sietni (10 év alatt egyetlen gyorshajtás). Szeretném munkába járáshoz is használni... a könnyebb parkolás végett.

Mit tanácsol? Melyik felelne meg jobban a fent említett elvárásoknak?

Fentartási költségeket tekintve melyik éri meg jobban?

A szívem a kicsi Shadow felé húz, az eszem és a barátok viszont a CBF irányába terelgetnének, mivel (állításuk szerint) az komolyabb gép, és több benne a tartalék (ők Horneteket és SV650-eseket kergetnek).

Köszi: Norbi

Kedves Norbi!

A motor hobbi, és az embernek legalább a hobbijában legyen meg az, hogy azt vegye, amit szeretne. A Szív Embere tehát azt mondja, hogy vedd meg a VLX-et, és soha ne kelljen arra gondolnod, hogy hátha rosszul döntöttél. Műszaki nyűgök nem jellemzőek rá, látni belőle egy-két elég vagány átépítést is - ha az ilyen ál-léghűtéses japán softchopper vonal tetszik, akkor ne is olvass tovább.

Az Ész Embere viszont a Hornetes és SV650-es barátaiddal ért egyet, a CBF600 azért egy teljesen más liga. Eleve fiatalabb, sokkal erősebb, jobban használható, normális az üléspozíciója, az általad vázolt felhasználási területre tulajdonképpen az a tökéletes és választás. Illetve ha a barátaiddal motoroznál együtt, sokkal jobb úgy menni, hogy nagyjából egyforma tudású gépekkel mentek.

Ráadásul ha váltanál, a CBF-et sokkal könnyebb lesz eladni. Tényleg ne vedd magadra, de a VLX-ben a többség a béna Harley-pótlékot látja, a CBF-ről pedig a legrosszabb, amit el lehet mondani, hogy unalmas.

(Még mielőtt lecsapnának a trollok: és akkor mi nem unalmas? Az Aprilia Tuono 1000 például nem unalmas, de azt nem is szoktam ajánlani itt a Nepperűzőben, mert fárasztó lenne begépelni a lehetséges hibák listáját.)