2017.02.01. 16:13

Tisztelt Nepperűző!

Kisebb túraenduró vásárlásán gondolkodom, a két kiszemelt a Honda Dominator NX650 (97-02) és BMW F650GS. A kérdés az lenne, hogy használhatóság/megbízhatóság szerint melyik ajánlott, esetleges mik a típushibák, mi az, amire vásárláskor mindenképp figyelni kell.

Üdvözlettel: Tamás

Kedves Tamás!

Az F650 témában már itt összeszedtem, mire lehet számítani. Nagy gondok tehát nem várhatók, de attól még nem tartom az F 650-et különösebben nagy számnak, és a későbbi, F 650 GS-től sem vagyok odáig. Használható, működödő motorkerékpár, de nem csak a többi BMW szintjétől van nagyon messze, hanem a legtöbb japán konkurenssel szemben is alulmarad.

BMW F 650 GS Dakar - még a legjobb az F 650 szériából
BMW F 650 GS Dakar - még a legjobb az F 650 szériából

A Dominator jó motor, de az egész sokkal inkább a 80-as évek terméke, mintsem az új évezredé. Kimondottan kedvelem a típust és a műszaki megoldásait, de ez akkoris régebbi konstrukció, mint az F650. Itt írtam róla bővebben, de ha megkeresed a márkaklubokat és rajongói csoportokat, végtelen mennyiségű információval fognak ellátni.

Honda Dominator - ez azért a 80-as évek szülötte
Honda Dominator - ez azért a 80-as évek szülötte

Mégis egy harmadik és negyedik utat ajánlanék: ha ragaszkodsz az egy hengerhez, akkor a Suzuki Freewind sokkal kulturáltabb motor, rendkívül tartós és a formaterve sem annyira fáradt. A másik opció a Honda Transalp, ami hatalmas kedvencem - megvannak a maga nyűgei, feszültségszabályozó, CDI, de alapvetően tartós és megbízható gép - imádom a járását, a kezességét és a szűk hengerszögű V2-es hangját.

Yamaha TDM850 - a negyedik opció
Yamaha TDM850 - a negyedik opció

De hogy a törzsolvasók ne lincseljenek meg, a szokásosakon kívül is ajánlanék valamit: a Yamaha TDM850-ből egy facelifteset, 1999 utánról (4TX4-4TX9), azok erősek, kéthengeresek és úgy általában nehéz beléjük kötni.

Üdv:

Nepperűző