Nagy kérdés: CBF1000 vagy CBF1000?

2020.06.17. 13:16

Tisztelt Nepperűző !

A kérdésem leegyszerűsítve ennyi lenne: Honda CBF1000 vagy Honda CCBF1000?Le szeretném cserélni a mocim, és lényegében a fejemben már megvan a kiválasztott gép.Ugyebár kétféle CBF1000 van: a 2006-tól gyártott első széria és a 2010-es frissített modell. Az első szériák azok kb. 1,2 milláról indulnak, míg a második kiadás nincs 1,7 millió alatt.Nekem alapból sokkal jobban tetszik a második generáció, de az árkülönbség elég tetemes.A kérdés adott: megéri-e a drágábbat vennem vagy jó a régebbi is?

A másik dolog pedig: mi a véleménye úgy egyébként a típusról (megbízhatóság, kezelhetőség, felszereltség stb.)?

Használnám túrázásra is, főleg országon belül, nem csak egy órás gyors menetekre.

Üdv. Gábor

Kedves Gábor!

A CBF1000-et sokra tartom, mert nagyon jó egyensúlyú motor. Általánosságban csak ajánlani tudom, és alapvetően nagyon megbízható, stabil típus, de ez nem jelent azt, hogy a szervizre ne kéne költeni. A szervizkönyv ugyanis gyertyát 24 ezrenként javasol de szerintem 18 vagy 12 ezrenként érdemes lehet cserélni, illetve 24 ezernél mondja a szelephézagot, amire rá kell készülni, mert nem fél órás program.A megbízhatóságához hozzátartozik, hogy ha ritkán is, de előfordulhat feszültségszabályozó és generátor hiba, ezért érdemes egy töltésvisszajelzőt vagy akufeszültség mérőt beszerelni, egyik sem bonyolult vagy drága dolog, és nem is hárítják el a hibát, de segítenek időben kiszúrni, ha valami nincs rendben, és úgy talán kisebb eséllyel maradsz az út szélén.

CBF1000, az első generáció
CBF1000, az első generáció

És most nézzük az évjárati sajátosságokat:A 2006-tól gyártott első széria (gyári kódja SC58, amúgy olasz gyártás) telitalálat volt, elképesztően harmonikus kombináció lett a lebutított CBR1000 blokk az egyszerű acélvázzal. 98 ló, sima és egyenletes teljesítményleadás. Már ennél is létező extra volt az ABS, de az igazi tutiság a következő generáció C-ABS-e.

A második generáció
A második generáció

2010-ben jött az új CBF1000F, gyári kódján SC64, amelyet sajnos az emissziós normák miatt két év után lekevertek, pedig elég komoly előrelépés volt az SC58-hoz képest. Egyfelől a külső sportosabb lett, de sokkal fontosabb, hogy a korábbi acélvázat alura cserélték, találtak a blokkban egy kis plusz krafot és pengébb lett a futómű. Illetve ezt a generációt már a C-ABS nevű kombinált fékes ABS-szel szerelték.

DSC 9306

Ha belefér a keretedbe, érdemes az SC64-et venni, egy modernebb, feszesebb motor. Ha szeretsz élesen motorozni, akkor mindenképpen az újabbat ajánlom, ha pedig inkább csak gurulgatnál és élveznéd a kilós blokk adta nyugalmat, akkor pedig keress egy jól feleszerelt (dobozok, markolatfűtés, stb...) első generációt. Egyik sem a csalódást keltő kategória.

Üdv: Nepperűző