Tesztek Tesztek

Teszt: MZ Baghira Street Moto

Újra bízni

2004. október 11., hétfő 13:15
Ahogy tankoltam a Hungária körút egyik benzinkútjánál, egy férfi lépett mellém. "Ez az új MZ?" - kérdezte. "Igen, ez az MZ nagy supermotója" - mondtam, és már hadartam az adatokat, amiket szinte minden megálláskor és induláskor el kellett sorolnom. "Már a villamosról láttam, gondoltam, leszállok megnézni" - lelkesedett a férfi.

Amikor a forgalmazótól megkaptuk a gépet, körbejártuk, megcsodáltuk, beindítottuk, majd felvettem a földről a leesett indexburát. Talán valami szállítási probléma következtében megrepedhetett a felfogatás. Szerencsére szinte minden új MZ-nek ilyen az irányjelzője, egy pillanat alatt kicseréltem egy másikra.

Tíz métert mentem a benzinkútig, teli tankoltam, aztán semmi. Se kép, se hang. Illetve a visszajelzők égtek, csak indulni nem akart. Ilyenkor az első pánik után érdemes ránézni az oldaltámasz kapcsolójára. Hátha úgy gondolja, hogy nem hajtottuk fel, és ránk vigyázva nem engedi elindulni a motort.

Úgy is volt, a megdöbbentően gyenge kapcsoló lemezkéje nem ért el a támasztóig, és kint hagyott sztendert érzékelt. Nem is értem, hogy gondolták azt, hogy a motor egyik legjobban szennyeződő pontjára - a finommechanikában egyébként tökéletes - mikrokapcsolót szereljenek, ráadásul ilyen módon.

Így kezdődött hát a teszt, de nem keseredtem el. Első ránézésre tetszett a modern formájú, kecses gép, és az első méterek sem okoztak csalódást. És a legfontosabb: megint MZ-zhetek.
Hogy mennyire MZ az MZ, arról sok apró részlet árulkodik. A gyár történetét az MZ 1000-ről szóló cikkünkben igen részletesen és egyben borzasztó unalmasan bemutattuk egy keretes anyagban. Jelenlegi tesztalanyunkat, a Baghirát tüzetesen megvizsgálva jócskán találunk idegen földről érkezett alkotó elemeket. Ezen nem kell csodálkozni, ma már a nagyoknál is természetes, hogy jó minőségű beszállítókkal dolgoznak együtt.

A leginkább ismerős darab a motorblokk. Noha öles MZ felirat próbálja elhitetni velünk, hogy egy MZ-blokkot látunk, de a rutinosak azonnal rávágják, ez bizony Yamaha-blokk. Ráadásul még a motorszámozás is yamahás. Egy gyönyörű állapotú XT-ben láttam meg az őst.

Ha valami nem a legmodernebb, akkor szokták jóindulatúan kiforrottnak nevezni. A Baghira kiforrott motorja a felismerhető öntvények ellenére mégis egy kicsit más, mint az alapblokk. A legfeltűnőbb különbség, hogy vízhűtéses. Az egyhengeres lökettérfogata 660 cm 3, teljesítménye 50 lóerő 6500-as percenkénti fordulaton. A nyomatékmaximum a hivatalos adatok szerint 57 Nm 5250 1/min-nél. Ez a teljesítmény a kellemes szupermotorozásra bőven elég. Végsebessége hivatalosan 160 km/h, és a valóságban is eléri. A porlasztón - láss csodát - "Made in Japan" feliratot találtam.

A megállásról elöl 282 mm, hátul 245 mm átmérőjű féktárcsa gondoskodik. Tapasztalatom szerint a fék szépen adagolható. Az összes fékcső acélhálós, strapabíró kivitel. A fékalkatrészeket a - mountain bike-osoknak nem ismeretlen - bolognai Bassano Grimeca szállítja. Mivel a Baghira létezik enduró kivitelben is, a lábfék pedálja és maga a lábtartó is karmos kiképzésű, hogy a sáros csizma se csússzon le róla.

A hidraulikus első teleszkóp csillapítása menet közben is állítható, akárcsak a hátsó futómű beszédes nevű, kiváló White Power központi rugóstagja. A gyönyörű küllős első és hátsó felnik - ennél a supermoto felszereltségnél - 17''-os méretűek. A gyárban előre 120/70 hátulra 160/60 méretű Pirelli gumit szereltek.

Az ülésmagasság 850 mm. A kárpit egészen ráhúzódik a tankra, illetve a tankot takaró burkolatra, semmi sem akadályozza a motoros szabad mozgását. A 12,5 literes üzemanyagtartály szintén olasz gyártmányú, a két és fél liter tartalék benzincsappal választható. A fogyasztás 5-6 liter között alakult, kínzástól függően.

A benzintank burkolata alól indul a fejidomot is tartó vaskos csőkeret. Nekem igazán tetszik ez a szokatlan megoldás, bár talán egy kicsit ormótlanra sikerült. A fejidom nem fordul együtt a kormánnyal, így a Baghira kanyarban is előre világít, ahogy a szép emlékű Trophy MZ. Az első lámpától nem érdemes sokat várni, de ez ebben a műfajban elnézhető.

A műszerfal egyszerű, de elégséges. A sebesség és a megtett kilométerek mérése teljesen mechanikus. Zavarkeltésből a kilométerórára mérföldes skálázást is jutott.
A Baghira még a kívülállókat is meglepte kipufogójával, de nem a hangja volt az, amin megütköztek, hanem a kivitelezés. A dicséretesen rozsdamentes anyagból készült dob formája is vitatható, de a hegesztési varratok olyan rondára sikerültek, hogy az már provokáció. Persze tudjuk, hogy a rozsdamentes anyagot nem könnyű megmunkálni, de ha nem megy, akkor miért erőltetik? A feltűnően csúnya hegesztés sokat ront a gép megítélésén.

Elvileg utast is szállíthatunk, de csak vész esetén kárhoztassuk embertársainkat a hátsó ülésre. Használjuk inkább egyedül, úton-útfélen. Még túrára is indulhatunk, mert nemcsak a viszonylag magas végsebesség és a dinamikus haladás teszi városon kívüli is használhatóvá, hanem az is, hogy könnyedén megoldható a csomagok elhelyezése. Az ülés mellett hátranyúló kapaszkodószerűség a csomagok rögzítésére is szolgál, akár doboz is erősíthető rá. Itt is inkább a praktikumot tartották szem előtt, mint a beleköthetetlen kivitelezést.

A Baghira jó kis motor volt. A kivitelezés egy kicsit slendrián, és munkaversenyt sem nyernének vele Japánban, de a koreai meó már átengedné. Egy supermotón talán jobban elnézhetőek a szörnyűségek, mert a lényegre, a motorra, a váza és a futóműre nem lehet panasz. Hogy a műanyag tank sorjás - kit érdekel?

Az ok, amiért a Dzsungel könyvén kívül nem fogunk sok Baghirával találkozni, az az ára. Jelenleg akciósan 1 499 990 forint, ami a konkurensekhez képest nem sok, de a bizalom megszerzéséhez túlságosan elgondolkodtató. Aki különleges supermotóra vágyik, annak csak ajánlani tudom. Emzézni jó dolog volt mindig, és szerencsére mostanában még jobb.

 
  Műszaki adatok:
 
 

MZ Baghira Street Moto

  • 619
    Kéne
  • 168
    Nem kéne
Motor: egyhengeres, négyütemű, folyadékhűtéses
Lökettérfogat: 660 cm 3
Teljesítmény: 37 kW 6500 1/min-nél
Nyomaték: 57 Nm 5250 1/min-nél
Végsebesség: 160 km/h
Gumiméret (elöl/hátul): 120/70-17 / 160/60-17
Első fék: 282 mm-es tárcsafék 2 dugattyús Grimeca féknyereggel
Hátsó fék: 245 mm-es tárcsafék 1 dugattyús Grimeca féknyereggel
Rugózás: elöl hidraulikus teleszkóp állítható rugó-előfeszítéssel, hátul központi rugóstag
Ülésmagasság: 850 mm
Tengelytávolság:1530 mm
Száraz tömeg:180 kg
Üzemanyagtank térfogata (ebből tartalék): 12,5 l (2,5 l)
Garancia: 2 év kilométer-korlátozás nélkül
Színek: fekete, sárga, piros, ezüstmetál

Motorválasztó

mi ez?

Ha már tudja, hogy 125-öst szeretne, de még nincs meg a kiszemelt kedvenc, használja motorválasztónkat. Ár, felépítés vagy praktikus szempontok alapján böngészhet a motorkák között, de az egyes márkák kínálatát is egyetlen kattintással lekérdezheti. Anélkül, hogy nyüstölnie kéne az egér gombját, fotókat is nézegethet a kínálatról, ha a lista bal szélén látható ikonon felejti a nyilacskát. Ha megtetszik egy motor, rákattintva részletes adatlapot húzhat ki kartotékunkból.
Nem csak az ár és a felépítés lehet fontos a választásnál, legalább ennyire számít, hogy milyen messzire lehet eljutni egy tank benzinnel, mennyire van jó erőben a motor, illetve mekkora súllyal kell birkózni vezetése közben. A hatótáv esetében három literes fogyasztást vettünk alapul, ebből számítva a megtehető kilométereket, a gyors és könnyű gombokkal pedig teljesítmény, illetve súly alapján rangsorolhatja a motorokat, robogókat.
Ha bizonytalan, milyen 125-ösre van szüksége, ne tétovázzon, olvassa el Motordoktorunk alapművét, amelyben mindent megtudhat a választási szempontokról.

Praktikus gépet szeretne, de kicsivel nagyobbat, mint egy 125-ös? Használja az A2 jogosítványhoz hangolt motorválasztónkat! Az új, Magyarországon is érvényes európai jogosítványkategória maximum 35 kW-os, vagyis 47 lóerős motorokat enged meg – ebben a nagy halmazban szinte minden megtalálható: robogó, meztelen gép, enduro, custom vagy túramotor. Ár, felépítés vagy használati szempontok alapján böngészhet, de az egyes márkák kínálatát is egy mozdulattal lehívhatja. Képeket nézhet, szerelembe eshet a szemére hagyatkozva: elég, ha a lista bal szélén látható ikonon tartja az egér által vezérelt nyilacskát. Ha megtetszik egy motor, rákattintva részletes adatlapot nyithat meg az adatbázisunkból. Nem csak az ár és a felépítés lehet fontos a választásnál, ugyanennyit számít az üzemanyagtartály mérete – ebben a kategóriában átlagban 3-4,5 literes fogyasztással számolhatunk. Tanulmányozza át a teljesítményadatokat, a lóerőt és az elérhető nyomatékot. Nőknek az ülésmagasság is számít, az örömet keresőknek meg az alacsony tömeg. Ne legyen bizonytalan, a motorválasztó segítségével válassza ki melyik motor a legalkalmasabb önnek.

Hirdetés