Repüljetek minél magasabbra!

2003.01.08. 15:05

 
   
   

Idén minden eddiginél komolyabb keretek közt indult útjára a World Supercross GP sorozat. A télen vegetáló motorsportoknak nagyszerű lehetőség a szuperkrossz, amely teremben, ennek megfelelően megépített pályán zajlik. Amerikában egész évben űzik a sportágat, ott ez nem kötődik évszakhoz. A nemzetközi motorsport szervezetek idén a téli szezonban rendezik meg az első igazán komolynak nevezhető GP sorozatot, amely egyelőre 18 versenyből áll, és világbajnoki jellegét a két európai futam adja. A többi versenyt a sportág őshazájában, az USA-ban bonyolítják le, de a 2004-es idényben várhatóan tovább bővül a nem amerikai helyszínek száma.

A sorozat első futamát a svájci Genfben rendezték meg december elején, ahol a 250 köbcentis kategóriában a francia David Vuillemin, a 125-ösök közt pedig Cristophe Nambotin diadalmaskodott. A második futamnak a holland Arnhem adott otthont december közepén. Itt már Chad Reed győzött Yamahával, csapattársa Vuillemin előtt, a harmadik a Hondás Mike LaRocco volt a 250-esek közt. Reed már az első körben megszerezte a vezetést a francia Sebastien Tortellitől, aki a 9. körig tartotta harmadik helyét, amikor bukott. Grant Langston örökölte meg a harmadik helyet, de LaRocco ezt a 13. körben elkobozta tőle. Az első helyet Reed simán tartotta a második Vuilleminnel szemben. A 125-ösök versenyét Marc de Reuver nyerte meg.

Chad Reed jó formája nem változott az újévben sem, mivel már január 4-én Amerikában megnyerte második versenyét a Supercross GP sorozatban. Az Anaheimben rendezett futamon 45.000 szurkoló nézte, amint a startnál a Kawasakis Mike Brown lőtt ki a leggyorsabban. Őt csak Reed tudta követni, és a motokrossz csodaként emlegetett Ricky Carmichael mindössze a 10. helyen találta magát a rajt tömegjelenete után. Carmichael ráadásul a második és a harmadik körben is esett egyet, így kész csoda, hogy a második helyre fel tudott érni a futam során. Több nagy név bukott a verseny alatt, így a harmadik helyet az amerikai Tim Ferry kaparintotta meg, mert ő legalább elég hosszú időt tudott két keréken eltölteni. A bajnokságot jelenleg Vuilemin vezeti 67 ponttal, tőle 1 ponttal lemaradva Chad Reed a második, míg Tim Ferry a harmadik helyen áll 59 pontjával. A 125-ösök küzdelmeit a leghiggadtabb, Travis Preston nyerte a Kawasaki pilóta James Stewart előtt. Stewartnak nem indult jól a futam, mivel a startnál csak a 21. helyett tudta megszerezni. A harmadik hely Andrew Shortnak jutott. A Supercross GP további futamai már az Amerikai Kontinensen zajlanak.