Kis méretű Álom Honda versenyzésre

2003.01.23. 12:38

 
   
   

Az ember ránéz erre a csöpp motorra, és menten beleszeret. Valószínűleg erre pályáztak a Honda mérnökei, amikor pár éve megtervezték az utcai Dream 50-est. A 60-as évek versenyeinek hangulatát idéző kisméretű motorocska sajnos csak Japánban kapható, és mint minden egyedi dolognak, ennek is nagy rajongó tábora alakult ki a szamurájok modern kori leszármazottai közt. A Honda úgy gondolta, ne csak az utcán villogjon ez a sportos külsejű gépecske, és az idei szezonra bemutatta a Dream 50 R jelzésű versenyváltozatát.

Persze itt a verseny változat nem egy 150 lóerő feletti gyilkos replikát takar. Azonban a Honda mérnökei mindent megtettek annak érdekében, hogy kis méretű műalkotásuk a pályán is megállja a helyét.

 
   
   

Az AR02 Honda kódjellel ellátott motorkerékpár hossza 40 mm-rel csökkent az utcai alapgéphez képest. A két leömlős, négyütemű, 49 köbcentis blokk 7 lóerőt ad le 13500-as percenkénti fordulaton. Nyomatéka 4,41 Nm 10500-as főtengely fordulatnál. Az erőforrás nagyobb karburátort kapott, és a motort 6 sebességes váltóval szerelték fel a széria 5 gangosa helyett. Megmaradt a 2.5 hüvelyk széles, 18 hüvelyk átmérőjű első és hátsó kerék, amelyekre jó tapadással bíró Bridgestone BT39SS gumik kerültek.

A lámpákat és egyéb felesleges holmikat leszerelve 10 kilóval csökkent a gép súlya, így mindössze 71 kg-ot nyom. Az első futóműnél állítható a rugó előfeszítése, a hátsó rugóstag pedig egy minden irányban állítható darab. Sajnos a mini bombázó nem kapható Japánon kívül, ahol 2003 tavaszán várható megjelenése.